zaterdag 30 januari 2016

Patiëntendossiers op straat

verboden er een kind van te krijgen
En in de gevangenis. Afgelopen week zag ik een docu waarin aangetoond werd, dat met het digitaliseren van de patiëntendossiers erg slordig wordt omgegaan. De dossiers komen stiekem in Belgische gevangenissen terecht, waar gedetineerden de dossier inzien en scannen!
Verbijsterend als je weet dat eenieder die met die dossiers aan de gang wil een verklaring omtrent (goed) gedrag dient te overleggen. Hahaha! (ik lach als een boer met kiespijn). Een gedetineerde was zo aardig om daarover een brief te sturen. Men heeft ook een transport van een partij dossiers richting België gevolg, om het verhaal te onderbouwen. De betreffende ziekenhuizen weten best wel dat de papierendossiers op die manier verwerkt worden, maar doen alsof hun neus bloedt.
In Amerika is het inmiddels zo, dat een kopie of informatie van zo'n dossier van een al dan niet bekend persoon, flink veel dollars kan opleveren. Zo'n dossier heeft daar zelfs meer waarde dan een gestolen creditcard! Dossiers bevatten naast medische informatie ook vaak foto's van de patiënt dan wel lichaamsdelen van hem of haar.
Al met al een heel vreemde gewaarwording omdat in ons land de privacy zo (overdreven) hoog genoteerd staat. Ik hoef niet bang te zijn een brief van een Belgische gedetineerde te verwachten, waarin hij mij geld vraagt om te voorkomen dat mijn gegevens op straat komen te liggen. Want daar liggen ze blijkbaar al. Wat een land!