woensdag 6 januari 2016

Gevangen in een sekte

Er zijn blijkbaar heel veel goedgelovige mensen op de wereld. Anders zouden er niet zoveel sektes zijn, waarvan de bedenker beweert een afgezant van God of zelfs God zelf te zijn.
Ik kijk onder het aardappels schillen naar een aflevering van Dr. Phil. Een vader probeert uit te leggen waarom hij zijn dochter van 13 jaar aan de sekteleider heeft meegegeven, terwijl hij wist dat ze seksueel misbruikt zou gaan worden. Pa beperkt zich tot het antwoord, dat hij dacht dat hij het voor de kerk deed.
Tja, het is maar een topje van een enorme geloofsberg, waar manipulatief gedrag en misbruik centraal staan. Wat mij betreft zijn ook de algemeen geaccepteerde geloven, zoals het RK, Protestantisme, Islam enz. sektarisch. Neem nou mijn eigen geloof. Ik ben ooit Nederlands Hervormd gedoopt en heb veel over de Bijbel gehoord, geleerd en gelezen. Ik kreeg op zeker moment ook last van de dominee. Hij hinderde of verbood mij mijn eigen onderzoeken te doen m.b.t. de Bijbel. Ik heb dat als benauwend ervaren. De dominee tastte mijn vrijheid aan. Ik moest klakkeloos overnemen wat hij zei. Daarvoor voelde ik me te vrij en te leergierig. Sindsdien heb ik weinig meer met het NH geloof. Ik heb mijn eigen geloof, gebaseerd op wat ik geleerd en ondervonden heb. Ik weet zeker dat mijn gelovige moeder trots op mij is. Ook al ga ik niet meer naar de kerk. Haar kerk.
Als ik via mijn NH kerk ouderen wilde helpen, komt de sektarische ellende ook bovendrijven. Ik mag alleen hulpbehoevende leden van mijn kerk helpen. De rest mag blijkbaar creperen.
In Schoonhoven werd ik aangevallen door een NH gelovige en dito ouderling (leden dus van dezelfde kerk waar ik ook lid van was), omdat ik naar het verkeerde NH kerkgebouw ging! Er waren twee NH kerkgebouwen, een oud en nieuw. Het nieuwe was vlak bij ons in de buurt. Omdat ik in hun ogen ook financieel te weinig bijdroeg, werden bepaalde contacten abrupt verbroken. Het feit dat ons geld naar armlastige familieleden in Indonesië ging, deed niets te zake.
Andere geloven hebben ook zo hun sektarische houding, die vaak ten koste gaat van gelovigen van andere stromingen en niet gelovigen. Elk geloof heeft zo zijn eigen waarheid en Bijbel. Een Bijbel die een verzameling is van vooraf geselecteerde geschriften, die op bepaalde punten mogelijke vertaal- / interpretatiefouten bevatten. Veel geloven draaien om moeten. Maar dat moeten geldt vaak alleen voor de volgelingen, niet voor de leiders. Zoals ik al vaker zeg : met het geloof is niets mis, maar het zijn meestal de leiders die de boel verzieken.