woensdag 27 januari 2016

Journalisten geweerd

Ach, dat is voor mij geen nieuws. Het gebeurt vaker dat journalisten geweerd worden. Niet alleen bij bijeenkomsten over AZC's. Ook bij andere bijeenkomsten zijn media soms niet welkom. Zelfs een fototoestel bij je hebben als bezoeker mag dan niet.
Ik heb zelf zo'n ervaring opgedaan in Lelystad, toen de gemeente informatie ging verstrekken over de komst van schizofrenen naar de Stavorenstraat. De gemeente acteerde toen ook erg achterdochtig en krampachtig. Ze liet zich door angst leiden. Toen mocht zelfs Omroep Flevoland ook niet naar binnen, want o wee als hetgeen in het wijkgebouw besproken werd publiek zou worden. Dan maar liever geen journalisten over de vloer. Wat een enge vertoning. Totalitaire trekjes in een democratie. Brrr!
Het 'vluchtelingen' gedoe is ook zo gehuld in een waas van geheimzinnigheid, eigengereidheid, arrogantie en niet te vergeten onzorgvuldigheid, dat de verantwoordelijken dat liever niet publiek gemaakt zien worden. Dan maar een ondemocratische ingreep. Dus weren ze bepaalde of alle journalisten. Ik zie het als gebrek aan vertrouwen, deskundigheid en vaardigheden van gemeenten en andere direct betrokkenen. En machtsmisbruik. De aanpak wijst op een wankele relatie met de inwoners. Maar daar zijn toch cursussen voor, denk ik dan. Ja, maar het is blijkbaar goedkoper en gemakkelijker om de pers te weren, die 'objectief' verslag willen doen van het gebeuren. Voor zo'n ingreep is ook minder intelligentie nodig.