zondag 24 januari 2016

De loempia's van Fu


Het was stralend weer met een heerlijk zonnetje. Het leek verdorie wel voorjaar! Niet gek voor de januari. Er stond ook een aardig windje, maar dat mocht de fietspret niet drukken. Weer viel het ons op hoe smal en bijna claustrofobisch de Lage Rijndijk geworden is. Het is daar eenrichtingsverkeer richting de singels en bijna te smal voor auto's. Ook voor fietsers op de iele fietsstroken. Een ander opvallend iets : geregeld hondenpoep op de stoep. We reden onder de Zijlpoort door en besloten de fietsen bij het Havenplein, vlak voor het eerste deel van de Haarlemmerstraat te parkeren. Aan flinke fietssloten, want we zijn in de Randstad. We hebben daarom ook bewust geen fietstassen meegenomen.
In het verleden zijn we een keer op zoek geweest naar de loempiakraam van meneer Fu. Ik had daar toen een berichtje over geschreven. Vorige maand kreeg ik een tip uit Leiden. Op de Haarlemmerstraat zou men de loempia's van Fu kunnen kopen! Het eerste deel van de straat, tot aan de Pelikaanstraat, lijkt uitgestorven ondanks dat het een zaterdag is. Als we de P'straat overgestoken zijn, wordt het opeens drukker. En...... we zien tegenover de sportwinkel van Wout Berger een opvallend bord staan! We zijn zowaar bij het loempiawinkeltje beland!
We besluiten eerst een wandeling door Leiden te maken. Die oude gezellige stad blijft trekken. Op de terugweg doet Sonja wat inkopen bij Fu. Kool-, vlees-, en kiploempia's! Daarna wandelen we weer naar onze fietsen, die er zowaar nog staan. Omdat ik nodig moest, wilde ik gebruikmaken van een openbaar toilet. Dat was een verkeerd idee. Afgezien van de enorme stank, vindt men het in Leiden blijkbaar gewoon om daar ook de grote boodschap te doen. Ophouden dan maar.
We laden de loempia's in (we hadden een afneembare fietstas meegenomen) en fietsen vervolgens richting Leiderdorp.