zaterdag 30 januari 2016

Aspen Pharma, een asociaal bedrijf

voor de varkens van Aspa Pharma
Een verhuizing komt niet zomaar uit de lucht vallen. Stel je hebt als farmaceutische fabriek verhuisplannen. Stel dat je als directie weet dat heel veel patiënten een bepaald medicijn afnemen en dat dat medicijn als onmisbaar wordt ervaren. Of anders gezegd : stel dat je als directie weet, dat een bepaald product erg veel omzet oplevert. Wat doe je dan?
Met mijn boerenverstand zeg ik : een flinke voorraad aanleggen voor de periode dat de productie stilligt vanwege de verhuizing, of de productie en/of levering uitbesteden. Hoe dan ook, iets doen om die af- en omzet te continueren. Of beter : ervoor zorgen dat al die patiënten niet in de problemen komen. Maar dat laatste is een sociaal aspect, iets wat veel bedrijven in de medische sector totaal vreemd is.
Aspen kan gedurende ruim een halfjaar niet het medicijn Tyrax leveren dat zo'n 300.000 patiënten broodnodig heeft. De fabriek draait doodleuk binnenkort de knop gewoon om. De werkwijze geeft niet alleen de korte termijn visie van de directie aan, maar ook eens te meer aan hoe onze gezondheid, hier eerder levensbelang, een speelbal is geworden van de commercie. Ik ben benieuwd wat de minister hieraan kan doen.