woensdag 27 januari 2016

Corrupte EU landen

Het nieuws bracht vanmorgen het bericht dat Nederland (niet Holland) na het jaar 2015 op de 5e plaats staat van de minst corrupte landen. Nederland stond daarvoor op de 8ste plaats. Natuurlijk vroeg ik me af, wat men onder corruptie verstaat. Viel onder de onderzochte criteria ook vriendjespolitiek en politieke correctheid? Ik weet zeker van niet. Anders was ons land niet zo hoog geëindigd.
Wat ik jammer vind, is dat het nieuws niet even meldt waar landen als Oekraïne en Griekenland zich op de ranglijst bevinden. En andere landen, die onlangs lid geworden zijn of willen toetreden tot de EU. Dat zou ik interessant vinden. Waarschijnlijk worden ook die niet vermeld, vanwege politieke correctheid. Hoezo vrije nieuwsgaring?
Griekenland is op de lijst van 2015 het meest corrupte land van de EU. Oekraïne bungelt ergens onderin (130) en behoort tot de meest corrupte landen. Als ik als criterium voor toelating tot de EU op 'binnen de top 50' zou hanteren, dan vallen veel landen alsnog af.
Hongarije valt er dan nog net binnen, maar landen als Turkije, Griekenland, Roemenië, Italië, Bulgarije, Servië, Bosnië Herzegovina, Albanië, Kosovo, Moldavië zouden geen schijn van kans maken.
Landen die van mij beter hun best zouden moeten doen zijn o.a. Duitsland, Luxemburg, Frankrijk(!), Portugal, Polen en Spanje. Italië moet gewoon uit de EU gezet worden.
De lijst geeft wat mij betreft ook een indicatie in hoeverre het verantwoord is landen van geld te voorzien voor zaken zoals ontwikkelings- en vluchtelingenhulp. Vandaar dat ik bar weinig vertrouwen heb in o.a. een juiste besteding van de Turkse EU miljarden en het geld dat naar Afrikaanse landen gaat (Marokko, ook erg corrupt). Tot slot geeft de lijst ook aan wat migranten gewend zijn in hun eigen land. Wat dat betreft is Syrië net zo erg corrupt als Oekraïne.