maandag 18 januari 2016

Over de doden

niets dan goeds! Zegt men en velen houden dat stug vol. Het is eigenlijk een soort fatsoensregel, die zegt dat men met doden niet de spot mag drijven. Dus mag men over de positieve kanten wel iets
zeggen. Oké, laat ik het dan maar eens over Hitler hebben. Die Volkswagen (let wel : zonder sjoemelsoftware!) hebben we dankzij Hitler en dat geldt ook voor de ruimtevaart (Werner von Braun). Jesse Owens kreeg van Hitler de waardering, die Jesse O niet van president Franklin D. Roosevelt kreeg! We beschikken nu ook over de kennis van wat waanideeën kunnen aanrichten en dat er ook toen aardige Duitsers waren en nog steeds zijn.  De staat Israël zou zonder die Nazi snorremans wellicht nooit gekomen zijn. We weten nu ook hoe een Koude Oorlog is en dat het zogenaamd beschaafde westen ook erg onbeschaafd kan zijn.
Er zijn EU fanaten die dezelfde trekjes hebben als Hitler. Die willen net als snorremans Europa veroveren. En anderen hebben na het Nazi tijdperk veel meer doden op hun geweten dan Hitler. Maar dat schijnt op de een of andere manier oké te zijn.
Hitler heeft het boek Mein Kampf geschreven. Staan daar alleen slechte dingen in, of werd het boek in de ban gedaan vanwege de schrijver? Ik vind het een goede zaak dat het boek Mein Kampf wordt vrijgegeven in een kritisch-wetenschappelijke versie. Nu nog zo'n versie van de Bijbel en de Koran.