donderdag 28 januari 2016

Een kraker in Leiderdorp

Het was hartje zomer 1977 toen Leiderdorp zijn eerste kraker leerde kennen. In het Van Leeuwenpark was vanwege de komende renovatie / nieuwbouw een pas verlaten woning, nummer 13, subiet gekraakt door Leiderdorper J. van Amsterdam. De kraker woonde tot dan in het huis van zijn ouders aan de Hoofdstraat 110, maar dat was inmiddels verkocht. De koper wilde er een bedrijfspand van maken en zodoende moest Van A vertrekken.
De autohandelaar was een woning in de Pinksterbloem aangeboden, maar daar zag hij van af. Hij miste ruimte voor zijn bedrijfsactiviteiten, een handel in tweedehands auto's.
En dus besloten hij en zijn vriendin (A. Molenaar) de woning aan het Van Leeuwenpark te kraken. Midden in de nacht bracht hij met een paar vrienden inventaris in een vrachtwagen van de Hoofdstraat over naar nr 13. "Een betere plek dan in een tentje op het terrein van Voordorp", zo lichtte de kraker later de pers toe.
De kraakactie leidde tot veel consternatie bij zowel de gemeente als bij de bewoners.  Er waren al spanningen tussen de gemeente en de bewoners vanwege een renovatie of volledige nieuwbouw. De hele procedure duurde voor de bewoners veel te lang. Bewoners waren bang een veel hogere huur te moeten gaan betalen na de oplevering. Wethouder Drenth sprak spierballentaal. Hij kondigde direct harde maatregelen aan, om Van A. en zijn vriendin uit de gekraakte woning te jagen. Er kwamen ook maatregelen om toekomstig lege woningen tegen dit soort acties te beschermen.  Lege woningen werden ontdaan van alle gemakken, zoals sanitair, nutsaansluitingen en zelfs de vloeren werden verwijderd. De woningen werden ook dicht gespijkerd. Dit alles om te voorkomen, dat de bewoners het idee zouden krijgen, dat naar de problemen van een kraker wel en naar die van de bewoners niet geluisterd zou worden.
nieuwe woningen
Er was inmiddels besloten de oude woningen af te breken en daar nieuwe te bouwen. Voor de bewoners werd vervangende huisvesting geregeld. Men begon met de sloop van het blokje, dat het dichtst bij de Hoogmadeseweg stond.
Een dag voordat Van A. uitgezet zou worden, kwam burgemeester Van der Have met een voor Van A. aantrekkelijke oplossing. Hij moest wel nog even op zijn boot bivakkeren totdat de andere woning opgeleverd zou worden.