dinsdag 31 januari 2017

Muurvast

Vanmiddag kwam een buurtgenoot mij vragen naar een stuk gereedschap. Hij worstelde met een asmoer van zijn auto. De moer zat muurvast. Helaas gaat mijn doppenset (mijn spellingscontrole stelt doppenslet voor), zoals veel gebruikelijk bij die sets, niet hoger dan 32 mm.
Ik bood hem een oud stuk gereedschap aan. Een enorm zware sleutel, die ik van mijn pa heb. Ik ken de sleutel al sinds mijn vroege jeugd. Volgens mij kwam dat ding van een (gestrande of gesloopte) onderzeeboot. Dat zou dan respectievelijk de O19 of de O21 kunnen zijn geweest. De O19 ligt namelijk nog steeds op het Ladd Rif. Dat wrak had natuurlijk al lang geleden naar Den Helder overgebracht moeten zijn. Als eerbetoon aan hen die voor onze vrijheid vochten. Het ligt nu al ruim 70 jaar muurvast op dat rif.
Toen ik die oude sleutel overhandigde en vertelde over de mogelijke oorsprong, bleek de buurtbewoner ook bij de Onderzeedienst gewerkt te hebben. Ik liet hem gelijk maar even de bloedvlag van de O21 en de vaan van de O19 zien, die bij ons aan de muur hangen. Van het een kwam het ander. Het duurde even voordat hij zijn werk kon hervatten met die oude sleutel. Helaas was de moer te diep verzonken om hem met die zware sleutel te pakken. Neemt niet weg dat de buurtbewoner vol lof was over die oude onderzeebootsleutel.
Ik weet hoe vervelend het kan zijn als een klus stagneert door gebrek aan goed gereedschap. Daar kan ik ook tureluurs van worden, net als hij. Verhitten zou een oplossing kunnen zijn. Of anders toch naar een garage om de moer te lossen en weer (minder) vast te laten zetten, om thuis de klus voort te zetten. Misschien is zo'n grote dop ook wel even te huren of te lenen bij een garage.
Ik werd op voorhand al nieuwsgierig wat ik tegen zal komen als ik de remschijven van de Ducato ga vervangen.