zondag 15 januari 2017

Wie ben ik?

Zeg mij wie uw vrienden zijn en ik zeg u wie u bent. Tegenwoordig hoef je die vrienden niet eens te kennen. De sociale media, van menig mens de beste vrienden, vertellen erg veel.
Vaak moet ik lachen om de manier, waarop mensen met de sociale media omgaan. Velen maken zich nogal erg afhankelijk van wat zo'n stuk software hen vraagt en/of zegt.  Ze doen veel testen die hen zeggen wie ze zijn, hoe ze eigenlijk hadden moeten heten, wanneer ze doodgaan, van wie ze houden en in welke mate enzovoort. Zouden ze weten waarom al die testen gemaakt zijn? Volgens mij niet. Het kan ook zijn dat mensen die ze doen constant op zoek zijn naar bevestiging van hun eigen persoonlijkheid, vanwege hun onzekerheid. Het zal mij niets verbazen wanneer het effect hetzelfde is als met dat van de horoscopen. Veel mensen lezen een horoscoop om er vervolgens naar te leven. Haha!
Er zijn ook mensen die zich nadrukkelijk anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Ik ken mensen, die behoorlijk misbruik maken van de sociale voorzieningen. Dat gebeurt door liegen, bedriegen en een grote mond opzetten. Die personen manifesteren zich op een heel andere manier. Alsof ze het tegenovergestelde zijn. Het is slechts een voorbeeld. Al met al is het best wel interessant te lezen en te zien hoe mensen zich manifesteren.
Het doet me denken aan mijn eigen nuchterheid ten opzichte van alcohol. Ik vond het ook leuk en interessant te zien hoe mensen met veel alcohol op zich gedragen. Dan zijn alle remmen los en pas dan leer je ze goed kennen. Nuchter zijn en blijven is veel leuker dan menigeen denkt.
Gedurende mijn loopbaan ben ik dankzij al die testen alles te weten gekomen over mezelf. Ik wist natuurlijk al erg veel; ik ken mezelf het beste. Maar er waren momenten, waarop ik toch nieuwe dingen over mezelf hoorde. Een mens ontwikkelt zich en verandert.
Soms doe ik nog wel een test. Maar dan op ander gebied. Meer bedoeld om bij te blijven qua kennis. Zoals een Duitse inburgeringstest. Leuk om te weten hoe het met mijn kennis omtrent ons buurland staat. Ik slaagde! Of een test over verkeersregels of sociale wetgeving. Van de laatste wist ik niet zo veel. In het verleden ben ik ook getest op o.a. mijn ouderschap. Dat vond ik ook leerzaam, omdat ik ondanks de goede bedoelingen ook niet alles goed deed. Toen verzuchtte ik : ik ben dus ook maar een mens. Gisteravond deed ik mee met een quiz. Dat blijft veel leuker, dan dat een systeem mij iets vertelt of voorschrijft wie ik ben, wat en wanneer ik iets moet doen en wie mij wel of niet aardig vinden.