dinsdag 10 januari 2017

Stofzuiger van de Aldi

We hebben een nieuwe stofzuiger gekocht. Nee geen Dyson, want we rijden ook niet in een Mercedes of Jaguar of Audi en we hoeven niet de ogen van de buurvrouw ermee uit te steken. Komt bij dat we een stofzuiger liever in een kast opbergen, dan hem in de woonkamer aan de muur te hangen, zodat iedereen (inclusief criminelen) kan zien dat wij bulken van het geld. Dus niet. Het merk is Quigg. Het is een multicyclone (ja, ja) stofzuiger van max. 800 watt. En zuigen dat het kreng doet! We zijn heel tevreden over dat nieuwe apparaat. Het is altijd maar weer afwachten wat je koopt tegenwoordig. Het is weer een zakloos apparaat geworden, net als de vorige, met drie jaar garantie. Zo'n zakloze (ik moet nog steeds aan dat woord wennen) vereist wel dat er filters geregeld gereinigd moeten worden, maar dat is geen enkel probleem. Het geluidsniveau ligt lager dan dat van de oude. Het nieuwe ding zuigt ook veel krachtiger. Wat mij betreft net iets te krachtig, ondanks de aanwezigheid van een speciale schuif om de zuigkracht wat te temperen.
Toch zijn er wat meer zaken aan dat ding die ik niet erg handig vind. De stok is in- en uitschuifbaar. Maar ik moet wel een knop naar boven duwen en de stok naar beneden om hem uit te schuiven. Bij de oude stofzuiger waren die twee bewegingen dezelfde kant op. Een kwestie van wennen?
Ik kan de zuigkracht weliswaar regelen, maar veel verschil maakt het bedienen van die schuif niet. Misschien maak ik van al die kleine gaatjes gewoon één groot gat. Haha! De diameter van de stang en de bijbehorende mondstukken is groter dan die van de oude. Dus al die oude extra hulpstukken kunnen bij het vuil. Maakt ook niet uit, want die zijn inmiddels ook versleten. De nieuwe heeft trouwens ook een aantal hulpstukken.
Tot slot oogt de zuiger erg modern met een frisse groene kleur. Ook het snoer (9 meter) is groen van kleur. Het apparaat is in Duitsland gemaakt. Dat geeft wat vertrouwen, want Duitsers zitten in het algemeen niet op rotzooi te wachten. Hoewel....