dinsdag 31 januari 2017

Allemaal kauwgombekkies?

Citta zonder delletje
Zo worden die meisjes gemakshalve genoemd, omdat ze vaak op kauwgom of een sigaret kauwen. In de jaren 90 werden ze Citta-delletjes genoemd. Ze reden vaak op een Citta, zo eentje waarop ik ook rondreed. Ze praten ook nogal ordinair en/of grof. De meesten hebben een jaartje mbo opleiding proberen te volgen. Verder kwamen ze niet, want ze weten het allemaal al en vooral beter. Ze hebben steevast een zeer grote mond (zowel letterlijk als figuurlijk), waar weinig verstandigs uitrolt.
Het is het soort dat bij voorkeur met loverboys en andere jongeren met criminele inslag omgaat en thuis de beest uithangt. Ik zie ze ook terug in tv programma's waar het over (zon, zee en) zuipen gaat en over 'moeilijk opvoedbare' kinderen. In de meeste gevallen hebben hun ouders stevig gefaald met de opvoeding. Dat geven ze vaak onomwonden, zij het indirect, toe. Ze vertellen mij dat, als ze het over hun dochter hebben. Zo'n ouder zegt bijvoorbeeld : "Laatst spuugde ze me weer in mijn gezicht." In mijn beleving zegt zo'n ouder : "Laatst liet ik me weer in mijn gezicht spugen." Of "Ze steelt geregeld geld van mij", waarmee die pa mij zegt : ik laat me geregeld bestelen."
In een ander tv programma, waarin men onaangepaste jongeren tracht bij te sturen, zie ik ze ook weer opduiken. Dwarsliggen, verveeld kijken, lui, brutale mond en vooral niet willen luisteren naar anderen. Kauwgombekkies luisteren bij voorkeur alleen naar hun eigen gelijk. Ze denken de hele wereld gezien te hebben, maar die blijkt vaak beperkt te zijn geweest tot de asociale en/of criminele kant. Ze lopen over van respectloos gedrag. Maar ach, respect moet men als ouders ook nog steeds verdienen. Dat krijg je niet zomaar, daarvoor moet je van je luie kont komen, je rug rechten in gesprek gaan en blijven en handhaven. Tv programma's met kauwgombekkies heeft eigenlijk maar één en dezelfde naam : De slapste ouders van Nederland.