woensdag 18 januari 2017

Vechthonden gedood

Een eigenaar van twee vechthonden is zelf het slachtoffer geworden van zijn voorkeur en manier van trainen. De honden hebben hun foute opvoeding met de dood moeten bekopen. Tja, vechthonden. Wie begint daar nou aan? Dat soort rassen laat niet meer los als ze bijten. Het zijn net krokodillen. Ik lees wel vaker over eigenaren die door hun (wilde) dieren worden aangevallen. Eigen schuld. Dat klinkt hard, maar het is niet anders. Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken dat op het moment dat de vechthonden geïrriteerd raakten, er andere mensen of zelfs kinderen in de buurt waren. Het aantal bijtincidenten is nog steeds veel te groot.
Veel eigenaren van vechthonden willen indruk maken met zo'n beest. Ik noem ze vaak compensatiehonden. Ze moeten iets compenseren wat de eigenaar zelf mist. Dus krijgen dat soort honden bazen die van zichzelf niet flink of stoer zijn. Laat staan psychologisch overwicht. De asiels lopen vol met 'vechthonden'. Het lijkt een trend te zijn in ons landje met watjes en aso's. Ik pleit ervoor dat mensen eerst een test doen en op basis van de resultaten een bepaald ras geadviseerd krijgen. Of niet. Immers, alle honden kunnen tot bijten overgaan.
Ik zag een keer een stukje docu over een vechthond die een heropvoeding kreeg. Daarna ging ie weer naar zijn baas terug. Die baas zelf had geen heropvoedingscursus gedaan. Dat schiet dus niet op. Toen de hond na bijna een jaar zijn baasje zag, kroop het arme beest over de grond naar hem toe. Dat zegt mij meer dan genoeg. Die baas mag nooit meer een hond!
Ik hoop dat de eigenaren voor alle schade zelf mogen opdraaien. Misschien heeft de dood van de twee honden dan nog enige zin gehad.