vrijdag 6 januari 2017

De economie groeit

Volgens de beruchte cijferaars groeit de economie. Ik hecht niet zoveel waarde aan al dat gecijfer. Ik bedoel het volgende. Als de werkloosheid daalt, zie ik de bijstand en andere alternatieve uitkeringen stijgen. Als de criminaliteit daalt, lees ik niets over de afname van het aantal aangiftes omdat de politie dwarsligt noch over het aantal aangiftes dat niet in behandeling is genomen.
In het bedrijfsleven kwam ik die manier van goed nieuws brengen ook tegen. De verkopen werden in de maand december flink opgekrikt met fictieve facturen. Goed voor de eindejaarbonus. In het eerste kwartaal van het nieuwe jaar regende het creditnota's.
De economie groeit dus. Hier in Dronten is de Voedselbank ook aan het groeien. Het aantal klanten neemt toe. De bank heeft geld en vrijwilligers nodig om de vraag bij te houden. De Voedselbank is ook een stukje economie dat groeit. Iedereen weer blij?
Eerlijk gezegd wil ik weinig tot niets met die bank te maken hebben. Het is op zich wel een goede zaak, dat voedseloverschotten op die manier toch zinvol benut worden. Maar structureel gezien is het een stukje wanbeleid van de overheid. Er is nog veel armoede in ons land.