dinsdag 24 januari 2017

In het donker

Vanmorgen werd mij gevraagd om even te komen helpen. In een deel van de woning was het licht uitgevallen. Deze oma durfde niet in de meterkast te gaan friemelen, maar gelukkig woont er een zekere Willem in de buurt.
Ze verwelkomde mij opgelucht. Ik vroeg als eerste of ze soms iets bijzonders aan het doen was, toen het licht uitging. Ze vertelde dat ze de stekker van een oude lamp in een wandcontactdoos deed, toen ze een knal hoorde en de elektriciteit uitviel. Ik vroeg haar de lamp even te halen. Niet alleen om hem te zien, maar ook om ervoor te zorgen dat de stekker niet meer in de contactdoos zou zitten.
De stekker van de nostalgisch ogende lamp had een zwart geblakerd pootje.
Toen ik de deur van de meterkast opendeed, waande ik me in de jaren 60; wat een oude troep! Oma vertelde dat die situatie door een installatiebedrijf vorig jaar gemeld is bij de woningbouwvereniging met de kanttekening 'onveilig'.
Ik zag direct een zekering, waarvan het uiteinde aan een draadje bungelde. Ik heb eerst de bijbehorende schakelaar uitgezet en vervolgens de 16 A stop verwijderd en vervangen door een nieuwe. Toen ik de schakelaar weer op de aan stand drukte, floepten links en recht lichten aan. Hij deed het weer! Oma reageerde opgelucht. Ik heb haar nog wat uitgelegd over de meterkast, maar ze wilde er liever niets van weten. Ze is als de dood voor elektriciteit. Ik nodigde haar uit om op de koffie te komen. Ze was nogal geschrokken.
De lamp heb ik meegenomen. Het is een erfstuk en ze wilde hem graag laten repareren.
Een dag eerder heb ik in onze badkamer een knipperende lamp gerepareerd. Het leek of ik in een disco stond. Van dat geknipper krijg ik last van duizeligheid. Vandaar dat ik ook bepaalde tv programma's met snelle beeldwisselingen negeer.
De lamp zelf zat goed vastgeschroefd. Dus heb ik toen even de aansluiting van de bedrading op de fitting gecontroleerd. De (zwarte) schakeldraad bleek wat losjes aan de fitting geschroefd te zitten. Even het schroefje aangedraaid en hopla, weg was het knipperen.