zondag 22 januari 2017

De Paus en Hitler

"Franciscus, wat zeg je nou weer..?!
De Paus waarschuwt ons voor het 'populisme' onder verwijzing naar Hitler. Je weet wel die dictator, waar de RK kerk ten tijde van Wereldoorlog 2 zelf ook zo mee wegliep. De Paus spreekt dus uit ervaring, zo lijkt het. Jammer genoeg heeft de Paus zich niet al te veel verdiept in Hitler en datgene wat hij populisme noemt. Vlak voor elke verkiezing doet elke politieke partij immers aan populisme. Populaire uitspraken doen die goed vallen bij de kiezers. Zoals belastingverlaging, loonsverhoging, bonussen, meer werkgelegenheid, betere ouderenzorg  enzovoort. Dat populisme hebben de Paus en zijn voorgangers altijd goed gevonden.
Volgens de Paus riep een jonge Hitler : "Ik kan het!" Met alle gevolgen van dien. Laten we wel zijn, mevrouw Merkel riep : "Wij krijgen het voor elkaar!" Zoveel anders is dat niet. In beide gevallen kwam er shit over ons heen. Overigens vind ik het een kwalijke zaak om telkens weer Hitler erbij te halen. Geef die Mussolini ook eens een kans. Die was immers Italiaan. We zijn al bedolven onder termen als vreemdelingenhaters, islamofobie, maar volgers van Hitler..... De Paus gaat natuurlijk mee in de trend waarin anders denken niet geaccepteerd wordt. Dat doet de RK kerk al eeuwen. Overigens hebben de Pausen veel meer doden op hun geweten dan Hitler en Mussolini samen. Een vergelijking met een van zijn voorgangers zou zeker ook niet misstaan hebben.
De Paus had al eerder gezegd dat Trump geen muur mag bouwen aan de grens van Mexico. Paus Franciscus heeft blijkbaar nog niet gehoord van alle ellende die open grenzen hier in Europa en Amerika veroorzaken. Vaticaanstad heeft zelf toch ook muren, poorten en bewaking. Waarom? Volgens mij ook om ongenode gasten te weren. Net zoals Trump dat wil.
De Paus beweert ook dat ik vanwege de crisis en mijn angst(?) mijn oordeelsvermogen niet goed werkt. Hum, zou er daarom zoveel misbruik zijn in zijn kerk?  Kritiek en bezorgdheid zijn betere kwalificaties dan angst. Hij waarschuwt ook voor het feit dat we ons willen beschermen voor andere culturen. Alsof de RK kerk wel openstaat voor andere geloven. Wat de islam betreft moet de RK kerk ook vernietigd worden. Ik krijg de indruk dat de Paus met zijn slap geklets weer een Popi Jopie probeert te worden. Jammer, want in andere zaken leek ie het best wel aardig te doen.