dinsdag 10 januari 2017

De scooter op slot

Ik ben na een, ik mag wel zeggen zeer goede, nachtrust weer overeind gekrabbeld. En dus ben ik vandaag weer vrolijk aan de slag gegaan.
Sonja's scooter moest op slot. Of beter : aan het slot. De scooter heeft wielen met kleine openingen tussen de 'spaken'. Het zijn geen echte spaken, maar het is een ronde plaat met gaten erin. Die gaten zijn nogal klein van diameter, waardoor het niet mogelijk is de grote schakels van het speciale (ART) kettingslot er doorheen te halen. We wilden geen lichter ketting of beugelslot. Zoon Robert kwam met een mooie oplossing. Een hulpmiddel dat wel door de openingen kan en waaraan het kettingslot bevestigd kan worden. Het is immers noodzaak om de ketting om bijvoorbeeld een lantaarnpaal of iets dergelijks te leggen. Anders wandelt de dief alsnog met de scooter weg. Het is ook het beste het slot om het achterwiel te doen. Het voorwiel is eenvoudig te demonteren. Na terugkeer zie je een voorwiel aan een kettingslot om een paal liggen. Want ook onderdelen van scooters zijn erg in trek.
De oplossing is een stalen pen met een voet aan het ene en een oog aan het andere uiteinde. Die steek je eerst door de 'spaken'. Daarna kan het kettingslot aan het oog bevestigd worden. Het effectiefste is wanneer het geheel wat ver van de grond hangt, zoals gezegd om een paal of zo. Dat maakt het doorknippen een stuk lastiger, omdat dan de grond niet als steun voor de betonschaar gebruikt kan worden. Maar ja, als men per se die scooter wil hebben, dan... Maar we proberen het de dieven zo lastig mogelijk te maken. Hoe langer een diefstal gaat duren, des te onaantrekkelijker het wordt. Hoop ik, want met dieven weet je het nooit. Het zijn vreemde snuiters. Laatst zag ik er een in een programma over criminelen. Meneer vond het schokkend toen er bij hem werd ingebroken. Maar helaas (zoals gewoonlijk) werd hij niet geconfronteerd met zijn eigen inbrekersactiviteiten. Wat gij niet wilt dat u geschiedt....