vrijdag 20 januari 2017

Bewijs kopen

In Polen wordt een grootscheepse NAVO oefening gehouden. Uiteraard met Amerika als oorlogszuchtige trigger voorop. Ik begrijp nog steeds al die ophef niet over een Russische dreiging. Zelfs van een agressie is geen enkele sprake. Er is wel onrust in de omringende landen, die ooit tot de Sovjet Unie behoorden. Onlangs zijn in Moldavië en Bulgarije verkiezingen geweest. Die hebben geleid tot winst van pro-Rusland partijen. Erg vervelend voor de EU, want die heeft al verdragen met die landen met een eventueel lidmaatschap in het vooruitzicht gesloten. Wordt deze kwesties net zoals met de Oekraïne / Krim het geval was, weer afgewenteld op Russische annexaties en agressie?
Op een Duitse zender was een uitzending over oost Oekraïne. Een Russische 'soldaat' werd onherkenbaar in beeld gebracht. Hij vertelde over de strijd in oost Oekraïne.  In een uitzending op een Russische zender liet deze jongeman een ander verhaal horen. Met bewijsmateriaal vertelde hij (herkenbaar in beeld) over Duitse journalisten die hem geld hadden geboden om een bepaald verhaal voor de camera te vertellen. Hij kreeg daartoe een tekst voorgeschoteld, waarin aangegeven stond wat hij moest zeggen. Eén van die voorgekauwde onderwerpen betrof een bevestiging als zouden officiële Russische troepen
zich in oost Oekraïne bevinden. De Rus kon zich niet verenigen met die bewering en handelwijze. Hij heeft inderdaad in oost Oekraïne gevochten, maar als vrijwilliger. Er zijn in Oost Europa veel bureaus waar men zich kan aanmelden als vrijwilliger voor o.a. gevechtsoperaties. Hij liet het bureau zien waar hij zich had aangemeld 'om zijn Russische landgenoten in de Donbas te helpen.' Zouden die ZDF journalisten gestraft worden?
Wie naar de cijfers kijkt van de bewapening gedurende de afgelopen jaren, schrikt van de enorme toename van de Amerikaanse militaire investeringen. Daar zit m.i. het reële gevaar van een oorlog. Niet bij Rusland. De olievelden in de Zuid Chinese Zee zijn grotendeels bedoeld om de Amerikaanse militaire macht te voeden. Amerika is bang voor een groei van de Russische economie en wil die koste wat het kost tegenhouden c.q. vertragen. Op welke manier dan ook.