dinsdag 31 mei 2016

Communicerende vaten voor Theo

Leuk dat mijn berichtje over het opvangen van het regenwater jou inspireert, Theo. Je wilde wat meer details. Bij deze.
Er zijn verschillende soorten regenwateropvangautomaten (hoeveel Scrabble punten?) te koop. Die van ons is instelbaar op de diameter van de regenpijp. Ik heb hem bij Formido gekocht.  Andere automaten moeten dezelfde maat hebben als de aanwezige regenpijp. Ze worden als tussenstuk geplaatst (regenpijp doorzagen). Dus even op de betreffende regenpijp of -beugels kijken of diameter meten voor de juiste maat.
De uitstroom van mijn automaat is 32 mm (uitwendig). Er zit een slang opgedraaid die ik nu in de waterbak laat hangen. Die slang wordt straks aangesloten op het stuk pijp dat recht onder de regenpijp uit de grond komt.
De pijp die (vrijwel waterpas) in de grond komt heeft een U vorm, waarvan de ene poot bij de regenpijp uit de grond komt en de andere bij de ton. Je hebt minimaal drie 90 graden bochten / verbindingsstukken nodig (rood op tekening). Twee om de pijp aan weerskanten uit de grond omhoog te laten komen en een voor de waterdichte aansluiting aan de regenton. Voor deze aansluiting kan het zijn dat je een stukje 40 mm recht nodig zult hebben. Lengte grondpijp ruim nemen dus. Omdat de (grond)pijp qua diameter groter is (ik ga 40mm grijze pvc gebruiken), steek ik het uiteinde van de slang erin, nadat ik die op maat het gemaakt. Ten behoeve van de retourstroom maak ik aansluiting slang-pijp met kit waterdicht. De aansluiting op de automaat hangt af van de soort automaat. Dat moet je zelf maar even bekijken.
Mocht je een automaat kopen die bij een volle regenton het water automatisch via de regenpijp naar het riool afvoert, dan dien je daar met de hoogte van de aansluiting op de ton rekening mee te houden. Het maximale niveau in de ton moet dat gelijk zijn aan de hoogte van de opening op de regenpijp. Die oplossing heb ik ook een keer gebruikt. Dat ging goed, totdat de ton door het gewicht wat verzakte.... Dus let op een stevige ondergrond.
Kortom : pvc buis, drie bochten 90 graden, pvc lijm, regenautomaat, siliconenkit en misschien wat klein materiaal. Succes! Mocht je nog vragen hebben, dan lees ik die wel.
PS. Voor alle duidelijkheid, het bovenste heb ik getekend. Emma had al eerder een poging gewaagd, maar die vond ik minder duidelijk....