donderdag 26 mei 2016

Collectes aan de deur

Ik heb het eens eerder gezegd, dat ik het een vreemd, zo niet onacceptabel, verschijnsel vind. Om geld vragen voor de gezondheid van mensen. Gezondheid moet bij de overheid op de eerste plaats staan, samen met welzijn. Vandaar dat ik de aanschaf van nieuwe straaljagers betreur. Ik zie die als een verkeerde prioriteit. Minister Hennis sprak over 'het verdedigen van ons luchtruim' en over 'er zijn nog zoveel oorlogen in de wereld'. Wat een klinkklare onzin. Gaan we net als Amerika ons als een politieagent van de wereld gedragen? Er is niet eens geld voor munitie (hoera!) dus waarom wel materieel aanschaffen?
Zorg eerst voor de mensen in het eigen land. Na een spotje over longziektes leest iemand in het nieuws voor, dat Griekenland (gezonde mensen die zich ziekelijk gedragen) nogmaals miljarden krijgt. Hallo, wat is hier aan de hand? Dat soort bedragen staat tot geen enkele verhouding tot die die met collectes worden opgehaald.
De instanties achter de collectes graaien zelf veel van dat opgehaalde geld weg. Zo sociaal zijn ze dus niet, als ik hun houding vergelijk met de vrijwilligers die in weer en wind dat geld ophalen en aan deuren van alles en nog wat te horen krijgen. Dat laatste dus ook van mij.
Van minder belang is dat ik een hekel heb aan het feit, dat collectanten onder etenstijd aanbellen. Zo'n collectebus tante zei een keer, dat rond dat tijdstip meer mensen thuis zijn. Dus meer ergernis, lijkt mij.
We moeten van die collectes af. Ik zie meer heil in een verplichte gezondheidsbijdrage van met name energiebedrijven en financiële instellingen. Daar tegenover zouden farmaceutische industrieën verplicht gratis research moeten doen en moeten prijzen van medicijnen aan banden worden gelegd. Dat is niet alleen goedkoper, maar dwingt die industrie ook tot een meer sociaal betrokken houding. En wat defensie betreft : beperk het tot defensie.