dinsdag 10 mei 2016

Halfbakken schutting


Vanmorgen heb ik op verzoek van de buurvrouw eerst een kabelslot doorgeslepen. Het hing aan de tuindeur en ze kreeg het niet meer geopend. Dat gebeurt soms met kabelsloten van 5 euro. Het voorbereiden (verlengsnoer uitrollen en de slijptol klaarmaken) duurde langer dan het doorslijpen zelf. De mensen aan de overkant zullen misschien weer wat voer gekregen hebben voor het roddelcircuit.
Op verzoek van oma ben ik haar schutting en tuinhek aan het beitsen. Ik ben daar gisteravond al mee begonnen, vanwege het warme weer. Een keer eerder heb ik uitslag gekregen nadat ik in zonnig weer een dergelijke klus had gedaan. Dus eens, maar nooit meer schilderen in de zon.
Tijdens het schuren en stof vrijmaken, zag ik dat de schutting nogal halfbakken gebouwd is. De planken zitten bijna allemaal met slechts 1 schroef vast! En sommige schroeven waren niet eens helemaal in het hout gedraaid.
Het gevolg van deze onorthodoxe bouwtechniek is dat veel planken in de lengte zijn kromgetrokken. De kans bestaat, dat wanneer ik alsnog een tweede schroef erin draai, de plank gaat barsten. Tenzij ik wacht op een paar vochtige dagen. Ik ga ook nog een paal in de grond slaan en een hekje verstevigen. Na het beitsen heb ik voor haar een rekje opgehangen aan de schuur om een clematis aan wat houvast te helpen. Die hangt nu aan een paar draadjes een beetje zielig te zijn. Net na het middaguur was ik klaar. Tot die tijd was het wat bewolkt, dus dat was een gelukkie.
Ik ga nog wel even een paar plantenhangers goed ophangen voor oma.
Ze heeft ze zelf al op de schutting gemonteerd, maar op een manier zoals de meeste vrouwen dat doen. Zeg maar vanuit een brede ervaring met naai- en/of  breiwerk.  Maar toch, petje af dat ze dat soort dingen toch maar doet. Om te voorkomen dat bij een windvlaag de planten met hangers ergens anders terechtkomen, ga ik ze even met echte schroeven vastzetten.
Voor vandaag heb ik het goede gevoel dan al weer verdiend.