woensdag 25 mei 2016

Een lekke band!


Eens moet de eerste keer zijn. Sinds de aanschaf van de Matrix in 2009, heeft de wagen geen lekke band gekend. Vanmiddag was het zover. Toen we naar de auto liepen, zag ik dat ie door zijn rechter band gezakt was. Dus wachtte mij een klusje alvorens we naar Kampen konden vertrekken. De handschoenen gingen eerst aan. Omdat we achterin de auto er geen opberghok op nahouden, kon ik vrij gemakkelijk bij het reservewiel en het standaard boordgereedschap komen. Als extra heb ik een mooie grote kruissleutel aan boord. Ik heb van dat ding de benodigde dopmaat een kleurtje gegeven : groen. Zo beloop ik niet de kans maximaal drie keer de verkeerde dop te kiezen.
Ik heb eerst de wielbouten gelost. Een kort slagje maar. Daarna heb ik de wagen met de krik omhoog gebracht. Het lekke wiel hing los van de grond, toen ik de bouten een voor een verwijderde.
Wiel eraf, reserve erop en de bouten teruggeplaatst. Handvast. Krik laten zakken tot het rubber stevig op de klinkers stond. Vervolgens heb ik de bouten vastgezet. Een klusje van nog geen 10 minuten.
Nieuwsgierig onderzocht ik het loopvlak van de lekke band. Ja hoor, keurig in het midden van het loopvlak zag ik de glinsterende kruiskop van een schroef!
Toen ik dat ding daar zag zitten, moest ik gelijk aan de loods denken. Gisteren waren de parkeervakken bij de loods bezet. Dus parkeerde ik de auto wat verderop. Ik weet dat bij die loodsen veel metaal op de grond ligt. Schroeven, spijkers, bouten, moeren en afgezaagde metaal. Ik heb eerder dat soort afval bij de loods van Ben opgeruimd. Dat de schroef in de achterband zat was logisch, want ik heb de auto achteruit ingeparkeerd. Later ben ik met die schroef in de band naar huis gereden. De schroef vond dat ritje blijkbaar machtig mooi, want zijn kop glom nog steeds!
De lekke band hebben we afgegeven bij een bandenboer. De band wordt van binnenuit geplakt, zo vertelde de receptionist mij. Met die methode ben ik niet bekend. Ik heb wel heel wat proppen in scooterbanden geschoten. Het retourtje Kampen zonder reservewiel verliep gelukkig zonder problemen.