dinsdag 17 mei 2016

Racen in een Weslake zijspan

Tijdens onze vakantie in de Belgische Ardennen in 2010 plaatsen we na aankomst onze caravan naast een flink bestickerde caravan. De eigenaar was blijkbaar een liefhebber van de motorsport. En niet zomaar een motor, maar een heuse Weslake, gezien de enorme blauwe sticker op de achterzijde van de caravan. Het duurde een paar dagen, voordat ik een van de bewoners zag en sprak. Hij heette Ben Kiers en was de bakkenist op een Weslake zijspancombinatie! De camping bevond zich in een regio met bekende circuits, zoals Gedinne, Mettet en Spa-Francorschamps, waar in die periode wedstrijden gereden werden om o.a. het Belgisch kampioenschap.
Ben en zijn vriendin vertelden over hun avonturen en races met de Weslake 900, waarvan de eveneens zwaar bebaarde Kobus Bouman de rijder was. Het waren smeuïge verhalen, waaruit bleek dat de Weslake en het racen in hun leven voorop stonden.
Ze kwamen net uit Engeland terug waar ze op het befaamde circuit op de Isle of Man hadden gereden. Daar had het koppel op de Weslake 900 een fraaie derde plaats gereden tijdens de pre TT Souther 100. De kwalificaties verliepen niet probleemloos door o.a. een gebroken aandrijfriem en een kapotte koppeling. Tijdens de race waren er geen technische problemen en reed het duo naar een indrukwekkende derde plaats.
In België zelf verliepen de daar geplande races desastreus. Ik las dat later op de website van het duo. Van Ben kreeg ik een mooie foto van het zijspan.