zaterdag 21 mei 2016

Boren in steen

modern geboord gat met moderne plug
Toen ik onlangs met een boorhamer een 6 mm gat aan het boren was in een muur, dacht ik onwillekeurig terug aan mijn pa. Het was in de jaren 50, toen ik hem een keer een schilderijtje zag ophangen. Zoveel vrije tijd had pa niet, dus was het bijzonder wanneer hij even thuis was. Mijn vader begon met het maken van een gat in de (bakstenen) muur. Dat deed hij met een soort beitel met een punt. Daar sloeg hij met een hamer op. Na elke klap draaide hij het beiteltje een slag. Pa sloeg vrij snel, want op zeker moment was het beiteltje een aardig eind in de muur verdwenen. Mijn boorvader deed op die manier toen al de huidige klopboor / boorhamer na.
Toen het gat diep genoeg was, pakte hij uit een doosje iets wat op gedroogd grijs papierpulp leek. Hij legde wat van dat spul op een schoteltje en deed er wat water bij. Na een korte wachttijd maakte hij een papje van dat spul. Dat papje drukte hij voorzichtig in het 'getimmerde' gat. Daarna was het weer even wachten. Het spul moest namelijk drogen. Toen dat in pa's ogen gebeurd was, kon het haakje erin worden gedraaid. En hoppa, het schilderijtje hing.
Dat boren ging bij mij wat sneller. Prrrrrrt! Klaar (en de halve buurt weer bij de les). Plugje erin, klap met de hamer erop en schroef erin gedraaid met de accuschroefmachine : pieuw! Klaar!