maandag 9 mei 2016

Zonwering op luifel

Op de zelfgemaakte luifel achter ons huisje ligt transparante golfplaat (van de rol). Met zonnig weer wordt het al snel warm onder de luifel. Toen de constructie klaar was, hebben we een oude caravanluifel gebruikt om als zonwering op het dak te dienen. Dat scheelde enorm in de temperatuur onder de luifel. Helaas ving zo'n caravanluifel veel wind. Het doek klapperde als het waaide. Ik heb toen meer bevestigingspunten aangebracht, maar zonder effect. Met gevolg dat het doek op een gegeven moment ging scheuren. Ook een ander (goedkope) luifel begon bij harde wind te klapperen en te scheuren.
Dit voorjaar besloot ik bij wijze van proef een restant windbreekgaas (ook wel schaduwgaas genoemd) te gebruiken als zonwering. Het groene gaas was een restant van onze caravanuitrusting en laat zeer getemperd wind door. Sonja heeft aan het gaas een peesband genaaid. De rail loopt vlak onder de dakgoot, zodat het doek mooi strak getrokken kan worden. Aan een kant van de pees zit een lusje waaraan een lang trekkoord bevestigd is. Daarmee trekken we het doek door de 6 meter lange rail. Handig! Aan de onderkant heb ik het gaas met de bekende doekklemmen vastgezet. Dus hoefde Sonja geen ogen in het doek te maken.
Als zonwering voldoet het gaas prima. Net als afgelopen dagen waait eht ook vandaag flink, maar het (winddoorlatende) gaas bleef keurig op het dak liggen. We overwegen nu voor dit soort gaas te gaan als schaduwdoek. Het is niet alleen in de veel geziene basiskleuren groen en/of zwart verkrijgbaar. We gaan voor de zandkleurige versie. Die kleur geeft onder de luifel wat meer licht en hij staat beter. Vinden wij.