donderdag 12 mei 2016

Geen vaatwasser

leeg en schoon
Nee, we hebben nog steeds geen vaatwasmachine. Hij zal er ook nooit komen, denk ik. We zijn zelf de vaatwassers. De afwas doen moesten we al van jongs af aan. Vaak bij toerbeurt; de ene keer spoelen en wassen, de andere keer drogen en opruimen.
In mijn vakgebied heb ik veel bedrijfsprocessen geautomatiseerd. Ze betroffen vaak handmatige werkzaamheden van een kwalitatief laag niveau. Dom en saai werk dus, dat voortaan door de computer gedaan werd. De betrokken medewerkers kregen na bij- / omscholing kwalitatief interessanter werk. Als ik naar de vaatwasser kijk, blijf ik dom en saai werk zien : vullen en leeghalen van de machine en de boel weer in de kastjes plaatsen. Dat apparaat vervangt eigenlijk alleen het teiltje met water en zeep. De ruzies over wie wat moet doen zijn gebleven. Ze gaan nu over het vullen en het uitruimen van die machine. Haha! Voor mij is die machine daarom een halfbakken oplossing voor het vraagstuk 'de afwas doen'. Dat alles uiteraard vanuit mijn beroepsdeformatie gezien.
De afwas doen is een kunst op zich. Ik begin (natuurlijk vanwege mijn beroepsdeformatie) met het ordenen van de te wassen spullen. Daarna ga ik spoelen (een soort voorwas), gevolgd door de feitelijke afwas. De werkzaamheden verlopen bij mij al decennia volgens een vaste volgorde. Eerst de glazen, kopjes en schoteltjes. Vervolgens de borden gevolgd door het bestek. En alles wordt per soort (lepels, messen en vorken) keurig bijeen gelegd. Daarna komen de pannen en deksels aan de beurt.
Met het nog warme sopje ga ik even het gasfornuis te lijf. Als laatste worden de bakken van Fenna gereinigd en een met vers water gevuld. Ook dat hoort tot het vaste ritueel. O ja, en als er lege potten of flessen zijn, spoel ik ze even in het laatste sop schoon. Oké, een rare gewoonte : iets schoonmaken voordat je het weggooit. Maar ja, er is ook nog zoiets als opslag en transport. Gedurende die tijd gaan die lege potten nogal rieken. Vandaar.