dinsdag 17 mei 2016

Een slordige oma

Gevaarlijk : een nagelbijter met een pistool...
In het Amerikaanse Detroit heeft een meisje van 5 jaar afgelopen week zichzelf per ongeluk doodgeschoten. Ze is het zoveelste onschuldige slachtoffer van het wapenbezit in Amerika. Het vuurwapen, een pistool, lag in de slaapkamer onder het kussen van haar oma (foute boel). Het meisje was boven aan het spelen, terwijl de oppas-oma beneden aan het koken was (foute boel 2). Een pistool onder het kussen! Voor mij is zoiets onvoorstelbaar. Ons medicijnkastje hang hoog en wat verborgen. Alleen al het idee dat ik met een vuurwapen in bed lig in plaats van een vrouw. Of zo'n ding (ik bedoel nu het vuurwapen) gewoon in huis zou hebben. Brrr! Wat een idioterie.
Oma's wapen was bedoeld voor 'home security'. Wij denken hier nog aan een extra slot of een alarminstallatie. Maar in Amerika gaat men snel over op grof geweld.
In de VS worden veel kinderen al van jongs af aan door hun ouders in aanraking gebracht met vuurwapens. Veel kinderen schieten op schietbanen. Het komt ook voor dat kinderen per ongeluk hun ouders beschieten. Niet dat ik dan denk 'eigen schuld, dikke bult', zo ben ik dan ook weer niet. Nee, ik schreeuw het van de daken! Wat een domheid. Het komt ook voor dat een kind een ander kind doodschiet. Of een ouder (per ongeluk) een kind. Als kind richtte ik mijn waterpistooltje of zelf gemaakt geweertje ook op een ander kind. Maar dat een 'volwassen'iemand dat bij zijn / haar eigen kind doet, is onbegrijpelijk. Niet op mensen richten is een van de eerste waarschuwingspunten op het gebied van wapenbezit.  Ik krijg daarom de kriebels als ik iemand voor de grap een vuurwapen op iemand anders zie richten. De hoge mate van agressie bij Amerikanen is extra gevaarlijk vanwege de vele handwapens in combinatie met slordigheden, stress, gemakzucht en criminaliteit.
Jaarlijks komen in Amerika zo'n 33.500 mensen om door vuurwapens. Ongeveer net zoveel komen daar om in het verkeer. Zo'n 20.000 plegen zelfmoord met een vuurwapen. Gemiddeld wordt twee keer per dag iemand van onder de 18 jaar doodgeschoten. En dan zijn er nog de gewonden. Wat een land. Daar zijn wij graag vrienden mee.