donderdag 19 mei 2016

Lelystad Centrum



Nadat ik de Matrix bij de garage had afgeleverd, ben ik dus wat door het centrum van Lelystad gaan kuieren. Het was vroeg en het eerste dat mij opviel was een grote leeg terrein tegenover de parkeergarage waar we ooit de auto soms parkeerden. Het terrein was afgezet met paaltjes. Een loze ruimte of? Het centrum begint wat meer smoel te krijgen. Het oogt wat gezelliger en fleuriger. Niet alleen de herinrichting van het Stadhuisplein, ook het gebruik van meer kleur (gevels) draagt daartoe bij. Ik besloot een kopje koffie te gaan drinken bij de enige horecagelegenheid die zo vroeg al open was; bij/in de Kroonpassage. Toen ik het plein naderde viel mij direct het verschrikkelijk grote en oerlelijke blauwe Te Huur bord op, op het pand waar ooit een uitzendbureau heeft gezeten. Een dissonant als eyecatcher. Tijdens de koffie had ik een geanimeerd gesprek met de eigenaar. Tijdens die koffiepauze hoorde ik een andere ondernemer iets over gestalde fietsen zeggen. Fietsen die te lang op het plein gestald staan, schijnen te worden verwijderd. Ook een goede zaak. Onderweg had ik trouwens gezien, dat er meer fietsenrekken geplaatst zijn. Na de koffie ben ik via de Kroonpassage en het station en weer terug naar het Stadhuisplein naar de Kwik Fit teruggelopen. Wandelend over de Wissel, waarvan de bestrating bezaaid is met platgetrapte kauwgom en de voegen van de klinkers gevuld zijn met sigarettenpeuken, zag ik dat hier en daar winkels geopend werden. De lelijke, doch noodzakelijke rolluiken gingen omhoog. De winkelstraat begon te ontwaken.
Het centrum oogde redelijk schoon. Een blaas- en veegploeg was nog bezig het zwerfvuil op te ruimen. Dat doen ze na de zaterdag niet, heb ik me laten vertellen. Het centrum van Lelystad ziet er een stuk beter uit. Nu de rest nog. Zo zou men de gevels van de puntdaken tussen de stomerij en de toko ook best wat kleur mogen geven. Maar wie weet, komt dat nog.
Men is eindelijk, na jaren van discussie op de goede weg.
Op de terugweg reed ik langs het Lely Center. Daar wordt de laatste tijd ingebroken. Maar ja, wat wil je? Kijk eens wat daar in die omgeving is komen wonen.