donderdag 26 mei 2016

Lijf aan lijf gevecht

een brave Duitse
Gisteren reden we in de auto richting huis. Op enige afstand zag ik een wat vreemd ogend gebeuren. Een vrouw was in gevecht mat haar aangelijnde hond, een herder. Althans, zo leek het. Toen we dichterbij kwamen, zagen we dat de hond nogal fel reageerde op onze auto. Het beest bleef hevig tekeer gaan, want achter ons reed nog een drietal auto's. De vrouw hing met een arm om de hond zijn nek en had met de andere hand de halsband beet in een poging het beest in bedwang te houden. Ze liep het risico zelf gebeten te worden.
Soortgelijk gedrag zie ik soms op schoolpleinen, waar moeders hun opstandige kinderen in bedwang trachten te houden. Allemaal erg fysiek vanwege gebrek aan psychologisch overwicht. Maar ja, kinderen worden groter en sterker. Dus dan weet je wat er te gebeuren staat.
Honden kunnen soms heftig reageren op bepaalde dingen of mensen. Zaak is zelf rustig te blijven, de hond een slag voor te zijn en hem te corrigeren of af te leiden. Dus niet omarmen of aan zijn staart trekken of zo, maar corrigeren of afleiden en laten merken dat het ongewenst gedrag is dat de hond op dat moment vertoont. Een bouvier of rottweiler is behoorlijk sterk. Zo'n hond wint een fysieke krachtmeting met een mens met gemak. Psychologisch overwicht, daar gaat het om. Een kwestie van toonzetting, psychische en fysieke uitstraling. En ja, het lukt niet altijd. We zijn mensen.