woensdag 1 juni 2016

Een hommelnest in de spouw

Er zijn nogal wat mensen die helemaal in paniek raken als ze een vliegend insect in hun buurt zien. Sommigen gaan gillen, anderen vliegen overeind en rennen weg en weer andere beginnen wild om zich heen te meppen. Al die paniekvogels gaan er vanuit, dat het beest speciaal gekomen is om hen te steken. Alsof ze een soort opsporingsbevel hebben compleet met foto van het toekomstig slachtoffer. Hahaha! Gewoon rustig blijven en die beestjes hun gang laten gaan. Of probeer eens een andere parfum of aftershave. Zelf jaag ik ze weg met een trage handbeweging of door te blazen. Volgens mij kunnen ze niet zo goed tegen de lucht van trassi en knoflook.
Gezellig zittend in de huiskamer, hoorde Sonja opeens een brommend geluid. "Volgens mij is er een bromvlieg naar binnen gekomen", zei ze. Dat zou zomaar kunnen, want Fenna sluit niet altijd het vliegengordijn achter d'r staart. Bij het openstaand bovenlicht zag ik een zwart propje traag vliegen; een hommel. Toen ik wat beter keek, zag ik dat het beestje zich buiten bevond, achter de hor.
Later, toen Sonja buiten was, zag ze de hommel in een gat in de buitenmuur verdwijnen. Het gat bevond zich tussen het kozijn en de muur. Het viel ons op dat het voegwerk op de rand meer gaten vertoonde en dat de aansluiting met het kozijn flink kierde.
We hebben heel lang kunststofkozijnen gehad. Tussen die kozijnen en de buitenmuren was een kitrand aangebracht. Dus die aansluiting was potdicht.
Terwijl we daar toekeken, kwamen een voor een nog vier hommels naar huis. Ze verdwenen alle door hetzelfde gat. Is het hommeles in de spouw?
Zoals ik zelf al weet zijn die hommels niet gevaarlijk. Het zijn goedzakken, die er vanwege hun omvang vervaarlijk uitzien. Van mij mag de familie Hommel gewoon in de spouw blijven zitten. De populatie loopt terug en dat is niet goed voor ons milieu. Natuurlijk heb ik even e.e.a. opgezocht over zo'n hommelnest. De website bevestigde mijn vermoeden.