dinsdag 21 juni 2016

Brexit -2-

Het gaat erom spannen komende donderdag. De voor- en tegenstanders zijn zo goed als in evenwicht. Ook in Engeland vindt men dat de regering het hoofd te veel laat hangen naar de EU. De gevestigde orde wil geen exit. Onder hen o.a. oud premier Tony Blair. Hem werd verweten gelogen te hebben over Irak, de Euro en de enorme toename van migranten. 'Leugenaar' Blair is dus voor de EU en daar maken zijn medestanders zich toch wat zorgen over. Zo zijn er meer prominenten, zoals John Major, Jeremy Corbin en Cameron, die voor de EU kiezen.
Vergis je niet, ook onder de voorstanders van een Brexit bevinden zich  prominente figuren, waarvan de voormalige burgemeester van Londen, Boris Johnson,  de bekendste is. Bijna de helft van de conservatieve volksvertegenwoordigers is tegen het lidmaatschap van de EU.  Voormalige hoofden van o.a. MI6, Interpol en de Britse Kamer van Koophandel (Longworth werd ontslagen toen hij bekend maakte voor een exit te zijn), oud politici (opvallend genoeg zijn veel senioren voor een Brexit) en ja, zelfs het hoofd van het instituut voor economische zaken is voor een Brexit. Er zijn trouwens ook Britse economen die de negatieve effecten van een Brexit tegenspreken en eerder een vooruitgang zien.
De moord op Jo Cox heeft ook invloed. Al zijn er ook Engelsen die zich afvragen in hoeverre Cox misschien in opdracht vermoord is om de publieke opinie te beïnvloeden. Ver gezocht? Premier Cameron kreeg het tijdens een vragenuurtje knap benauwd, toen hem gevraagd werd of hij een toetreding van Turkije tot de EU zou blokkeren. Cameron gaf geen antwoord op die vraag. Geen antwoord is voor de Engelsen ook een antwoord. Dat gaat Cameron ongetwijfeld medestanders kosten. De vraag die de voorstanders van een Brexit aan hun opponenten stellen is : Wordt u een Britse leeuw of blijft u een EU schaap?
Ik ben heel benieuwd wat de uitslag gaat worden. Ik hoop dat het exit wordt. Waarom? Ik ben benieuwd wat voor heisa dat bij de EU gaat veroorzaken. Er zijn immers meer lidstaten waar de kritiek op de EU flink gegroeid is.