woensdag 1 juni 2016

Aanhangers van Erdogan

Ik hoorde dat aanhangers van de Turkse president Erdogan door de PvdA geweerd worden van de kieslijst van de rooie rakkers. De PvdA zit samen met de VVD in de regering. Minister Timmermans zei onlangs dat ons land Erdogan moet omarmen, terwijl de rest van het land liever niets te maken heeft met Erdogan. Afgezien van de politieke partij Denk en mensen met dubbele paspoorten.
Volgens de PvdA zit de partij niet te wachten op leden die tegen homoseksualiteit en vrouwenrechten en voor kinderarbeid en martelpraktijken zijn. Of wel : het Turkije van Erdogan. Bij de PvdA komen alleen mensen op de lijst, die 'goede volksvertegenwoordigers zijn'. Het aantal uitgebrachte stemmen doet er niet toe. Met andere woorden : schijt aan de democratie, want ik weet wat goed voor u is. Het aloude linkse liedje dus.
Erdogan zelf is boos op Angela Merkel. Tja, zelfs in het beste huwelijk komt ruzie voor. Duitsland staat op het punt een wet aan te nemen die de Armeense genocide onderschrijft. Volgens de Turken is er nooit sprake geweest van een genocide. Ik zie het zo : als nazi Duitsland de Geallieerden had verslagen, waren de laatste oorlogsmisdadigers geweest. Voor de Jappen zouden de Amerikanen genocide hebben gepleegd met hun atoombommen. Zo werkt dat in gevallen van oorlogen met overwinnaars en verliezers. In oorlogsituaties zit de vuiligheid aan beide kanten. Maar alleen het verhaal van de overwinnaars telt. Gelukkig is er internet. Daar kunnen we ook lezen over oorlogsmisdaden door ons eigen land begaan. Zoals over de ramp met de Van Imhoff.
Erdogan dreigt met gevolgen voor het eventueel lidmaatschap van de EU en zelfs de NAVO. Ik hoop dat Erdogan doorzet. Zijn we mooi van hem en zijn aanhangers af. Alleen jammer voor die Turkse kinderen die van hem nog steeds hazelnoten moeten plukken.