maandag 20 juni 2016

Een helpende hand

Vraag me niet waarom ik het doe. Ik heb altijd een zwak gehad voor de zwakkeren onder ons. Ik help ook graag en ergens is het ook een bepaalde vorm van respect. Maar of dat de redenen zijn?
Zaterdagavond hebben Sonja en ik kennisgemaakt met een hulpbehoevende vrouw. Een weduwe, die door haar fysieke gesteldheid niet meer in staat is voor haar tuintje te zorgen. Ze zocht iemand die eens per maand de tuin van onkruid ontdoet. Laat ik daar net wat ervaring in hebben! Haha!
Het klikte vrij snel tussen ons. Het werd een gezellig kennismakingsgesprek.
Ze liet het tuintje zien. Ze beschikt net als wij over een overkapping. Die van haar is afgezet met volière-gaas.  Ze heeft namelijk een tweetal dakhazen, die niet naar buiten mogen. Terwijl we daar stonden te kijken naar de tuin. viel ons oog op de ramen en kozijnen. Die waren behoorlijk vies. "Daar heeft de hulp geen tijd voor en ze mag het niet eens", legde ze uit. Ze krijgt twee uurtjes hulp in de week. Dat is eigenlijk gewoon niets dus. Wat kan en mag zo'n hulp in twee uur doen? Veel ouderen hebben ook behoefte aan sociaal contact. Maar het is helaas "niet lullen, maar poetsen!" We spreken af dat als ik de tuin doe, Sonja de ramen even doet. Voor de rest houdt Sonja, als ze meekomt, haar gezelschap. Ook deze woning heeft geen achterom. Om in de tuin te komen moet men door de huiskamer. Mevrouw was nu al heel tevreden. Dat helpen is eigenlijk best leuk.
Mocht je ook interesse hebben om buurtbewoners of anderen  te helpen? Er zijn websites waar je je kan registreren en/of hulpaanvragen kunt bekijken. We Helpen is er een.
Ik ben vanmorgen ondanks de regen toch even een stukje van de tuin van een andere mevrouw onkruidvrij gaan maken. Al eerder heb ik het terras onder handen genomen. Ik had een regenpak aangetrokken. Na een uur lang plukken, harken en opruimen, had ik een border gedaan. Het regende toen nog harder, dus ben ik gestopt. Nu nog zo'n border en dan ben ik klaar. Morgen weer een dag. En anders overmorgen of desnoods volgende week. Dat maakt de eigenaresse niet uit.