woensdag 15 juni 2016

Balen aan het Bovenwater

Tja, we hebben er zo'n 17 jaar gewoond, aan het Bovenwater in Lelystad Haven. De eerste jaren was het water nog gezond. Een goede visstand, geschikt als zwemwater en leuk bevaarbaar voor watersporters. Maar toen besloot de gemeente Lelystad het Bovenwater van strekdammen te voorzien ten behoeve van de woningbouw. Immers, in die tijd was wonen aan / in het water een hype.
Omwille van het geld is toen een begin gemaakt om het Bovenwater om zeep te helpen. Bijna alle rietkragen werden gerooid. In dat jaar hadden we opvallend veel last van vliegend ongedierte. Daarna ging het snel bergafwaarts met de kwaliteit van het water. We zagen relatief veel dode vissen drijven. Tijdens een redelijk zonnig voorjaar werd het water snel groen vanwege de alg. Blauwalg vond in het Bovenwater een ideale verblijfplaats. Het water kreeg de aanblik van een grote pan bedorven erwtensoep, met bijbehorende penetrante geur. De plantengroei nam exorbitant toe, waardoor varen ook al onmogelijk werd. De visstand is beperkt tot karpers.
De gemeente zette allerlei paardenmiddelen in om het Bovenwater weer beter te maken. Helaas 'zonder enig verstand van zaken', aldus een deskundige van de Provincie, die de gemeente op dit punt eigenwijs noemde. Er werd ook van alles en nog wat beloofd, maar slechts ten dele of na veel gezeur nagekomen. Zo is er lange tijd gemaaid en liet men het maaisel in het water wegrotten. En stinken dat het deed. Het is nog steeds slecht gesteld met het Bovenwater. Alle zinloze bijeenkomsten in het buurthuis ten spijt. Erg jammer van het eens zo mooie Bovenwater.