donderdag 9 juni 2016

Op zoek naar een regenton

Ik wilde per se geen nieuwe regenton kopen. Er is al zoveel kunststof op de wereld. Er zijn trouwens ook andere manieren om regenwater op te slaan. Zoals in gebruikte vaten. Om niet direct slaafs Marktplaats af te schuimen, besloot ik eerst maar even een paar bedrijven te bezoeken, die beweren zo begaan te zijn met ons drinkwater. Via de digitale snelweg kwam ik bij het drinkwaterbedrijf Vitens terecht. Maar het drinkwaterbedrijf had geen regentonnen.
Ik zette mijn zoektocht voort bij een andere instantie, die zich met water bezig houdt : het waterschap Zuiderzeeland. Daar vond ik alleen wat voor de hand liggende tips over het gebruik van drinkwater. Tips die ik bij het drinkwaterbedrijf ook vond. Tussen die tips over zuinig omgaan met drinkwater stond er ook een over regenwater : gebruik een regenton! Kortom, nogal karig voor een landje waar men snel stampij maakt over het beperken van het gebruik van drinkwater, zodra de zon een paar weken achtereen schijnt.
Energiebedrijven komen niet alleen met tips, maar ook met zonnepanelen en intelligente thermostaten. Waar zijn de dhz-systemen om toiletten met regenwater door te spoelen? Waar zijn de systemen om regenwater onder mijn huis op te vangen en voor gebruik op te pompen? En dan heb ik het maar niet over rubberboten, voor het geval dat. Maar ja, zo commercieel denken de waterhoofden niet.
De zoektocht dwong me toch richting Marktplaats. Daar zag ik een leuk tonnetje, met voet(!) voor weinig. Een nieuwe ton kost zo'n 50 euro. Dat is nogal wat. Zo'n tonnetje kan maximaal 115 liter regenwater opvangen. Als je beseft dat 1.000 liter drinkwater nog geen 75 eurocent kost, dan duurt het nogal wat regenbuien voordat je de investering terugverdiend hebt. Tenzij je in bepaalde delen van Limburg of Brabant woont.
Ik heb voor de zo goed als nieuwe ton met voet 25 euro betaald. Het lieve mens had de ton helemaal schoongemaakt! Ze verontschuldigde zich voor de sticker. Die kreeg ze er niet af. Ik vond dat een mooie prijs voor een mooie, schone ton met kraan, deksel en voet en de verkoopster ook. Het formaat was van dien aard, dat ik de ton toch vlak bij de regenpijp kon plaatsen. Ik heb dus nog meer bespaard. De wet van de communicerende vaten blijft in de kast. In ruil daarvoor komt de stickeroplosser eruit.