zondag 19 juni 2016

Aversie tegen Amerika groeit

In Duitsland bevinden zich nog steeds een kleine 60.000 buitenlandse militairen. Het zijn voornamelijk Amerikanen en Engelsen. Ze vormen de restanten van Koude Oorlog 1. Er gaan in Duitsland steeds meer stemmen op, de Amerikanen en Engelsen weg te sturen.
Niet iedereen in Duitsland is blij met de NATO oefening alsof Polen door Rusland aangevallen wordt. De tegenstanders vinden de oefening niet bijdragen tot een verbeterde dialoog en mogelijke samenwerking met Rusland. Ook het schild van raketten in o.a. Polen en Roemenië is menige Duitser en andere Europeanen een doorn in het oog. In het Duitse Ramstein hebben ruim drieduizend mensen bij een Amerikaanse legerbasis geprotesteerd tegen de Amerikaanse en NATO agressie.
De oppositie in Duitsland is ook verbaasd over de snelheid waarmee gevolg wordt gegeven aan oproepen op militair gebied door de Amerikaanse president Obama. In tegenstelling tot het verder afbouwen van militaire aanwezigheid van Amerika en Engeland in Duitsland, wordt die geleidelijk en zonder officiële bekendmakingen verder uitgebouwd. De Amerikanen maken sluw gebruik van grote evenementen als het EK voetbal en (straks) de Spelen in Rio, die het publiek afleiden. Tijdens de evenementen is Amerika druk bezig zijn militaire positie in Europa verder uit te bouwen.
Velen zien de Amerikaanse politiek als een groot obstakel om de Europese banden met Rusland te verbeteren. Het zijn niet de Russen, maar de Amerikanen waarvoor we bang moeten zijn. Wie weet slaat die angst een keer om in terreur, zoals in het Midden Oosten. Daar heeft men al decennia een bloedhekel aan Amerikanen.