zondag 12 juni 2016

Een geslaagde BBQ

Shaslicks rijgen
Op donderdag j.l. hadden Sonja en een buurtbewoonster alvast wat inkopen gedaan. Vrijdagavond heeft ze met een andere bewoonster een marinade gemaakt om het vlees op smaak te brengen. Gisteren begon de dag met het voorbereiden van de bbq. Samen hebben we de shaslickpennen gevuld met vlees, ui, spek en paprika. Daarna was de saté onderwerp van het steekspel. Sonja maakte ook nog een schaal met een fraai opgemaakte salade. Het oog wil immers ook wat.
De gasten moesten zelf hun drankjes meenemen. De rest werd betaald uit het beschikbaar gestelde budget.
Bijna klaar voor het feestje
Daarna was het tijd om het plaatsje achter in te richten. Voldoende zitplaatsen, tafeltjes en tafels, een grote parasol (het zou bewolkt maar droog blijven, maar je weet maar nooit) en naast onze tuinkeuken een extra bbq. Het houtskool stak ik een kwartier van tevoren aan, zodat de bezoekers geen last zouden hebben van de rook. Om 16.00 uur kwamen de eerste gasten aan. Ze hadden er duidelijk zin in. Na wat bijpraten onder het genot van een drankje begon ik alvast wat vlees voor te garen. Ik gebruikte daarvoor een grote rvs braadslee, die ik op de branders van de buitenkeuken had geplaatst. Zodra het vlees goed voorgebakken was, ging het even op de houtskool gestookte bbq. Het houtskool geeft immers een typische bbq smaak. Ik had te veel houtskool in de bbq gedaan. Dat ding brandde als een tierelier! Ik kon de beluchting aan de onderkant regelen, maar dat maakte niet veel uit.
je moet niet alles op de bbq leggen
Jammer dat het rooster niet in hoogte verstelbaar was. Maar ach, ook een geleende bbq moet je niet in de bek bak kijken. Intussen had Sonja het stokbrood in de oven gedaan. Ik had de motor onder zijn afdakje weggereden. Daar stond een lange tafel waar men als een soort lopend buffet zichzelf kon verwennen. We gebruikten gewone borden en gewoon bestek, want die plastieken gevallen zijn wat dun en slap. Liever lekker en gemakkelijk eten en afwassen, dan zo'n worstelpartij met dat plastiek zonder afwas. En ach, we waren met maar tien personen. Uiteraard was er een toetje (watermeloen en ijs) en koffie. Al met al was het een zeer gezellig gebeuren, gedurende welke de onderlinge banden nog meer werden aangehaald. En dat was eigenlijk het hoofddoel van de bbq. Het vergroten van de sociale cohesie, zoals anderen dat plegen te noemen.
Na afloop hebben we nog even een groepsfoto gemaakt op het pleintje. Voor later.