maandag 21 december 2015

Vluchtelingen in Denemarken

In Denemarken wil men dat vluchtelingen afstand doen van dure spullen, zoals sieraden, om mee te betalen aan de kosten van hun asielprocedure. Het gaat hier niet om trouwringen en dergelijke, maar contant geld en andere spullen met een waarde hoger dan 400 euro.
Velen hier in ons land hebben verontwaardigd gereageerd. Er werd zelfs een vergelijking gemaakt met het Nazi Duitsland. Maar die vluchtelingen hoeven zich toch niet daarna te douchen? Wat een onzin. De maatregel zal geen zoden aan de dijk zetten, maar ik zie hem wel als een symbolische eigen bijdrage. Vergeet niet : velen komen hier vanwege de veiligheid, maar willen vasthouden aan hun eigen normen en waarden en die van ons verwerpen of op essentiële punten veranderen.
Ergens vind ik de protesten in ons land ook hypocriet. Als iemand hier een bijstandsuitkering wil ontvangen, moet ie ook eerst zijn eigen kapitaal opeten. Daarbij wordt al het bezit gekapitaliseerd. Het zou vreemd zijn wanneer iemand met een dikke villa met een nog dikkere Audi voor de deur, een bijstandsuitkering zou ontvangen. Ik heb eerlijk gezegd ook moeite met het feit, dat vluchtelingen zomaar geld en goederen krijgen. Het liefst zou ik dat ook voor hen alles gekapitaliseerd wordt. Maak daar vervolgens een schuld van, die binnen een bepaald aantal jaar terugbetaald moet worden. Dat moesten de Indo's immers ook. Zo'n schuld is wellicht ook een prikkel om te gaan werken.