donderdag 24 december 2015

Nasi van de Chinees?

'Vive la Frans' is een tv programma waarin zanger Frans Bauer met zijn broer door Europa trekt. Erg leuk om te volgen. Vooral omdat Frans nauwelijks zingt. Ik vond de naam van het programma nogal op twee gedachten hinken. Frans is een man (toch?) en dan zou je in die Franse tekst het lidwoord 'le' verwachten. Maar men heeft het vrouwelijk 'la' behouden. Ik denk vanwege de woordspeling met la France.
Laatst zag ik la Frans avec son frère in Venetië wandelen. Nuchtere Frans zag Venetië als een paar huizen met veel water, vies water. Hij begreep daarom niet dat die stad zoveel toeristen trekt. Ik moest daar wel even om lachen. Prachtig, die Hollandse nuchterheid.
Op een gegeven moment wilde Frans wat gaan eten. Hij besloot met zijn broer naar een Chinees restaurant te gaan. Hij kreeg het niet voor elkaar iets te bestellen. Het leuke was dat beide heren repten over bami, nasi goreng en babi pangwan! Hahaha! Laten dat nou net termen zijn uit de Indische en zeker niet uit de Chinese keuken! Hier in Nederland hebben de Chinezen die termen gemakshalve overgenomen. Maar de Chinezen elders in de wereld dus niet. Bij een Chinees eet je Chinees. Niet Indisch, al beweren die Chinezen dat wel.