vrijdag 25 december 2015

Gratis zwemmen voor niets

Een zwembad in Ede heeft vluchtelingen uitgenodigd gratis te komen zwemmen. Helaas voor de vluchtelingen vielen niet zij, maar de uitnodiging in het water. Over de oorzaak van het niet doorgaan van het dagje waterpret weet niemand iets. "De dader ligt op het kerkhof", zou mijn moeder gezegd hebben.
Een vreemde gang van zaken. Op zich was het een goed idee om met kerst ook even aan de migranten te denken.
Men beweert dat iemand een brief met dreigende taal en bezwaren had gestuurd. Ik vind de argumentatie in de brief niet relevant. Het ging immers niet om gratis zwemlessen, maar om een leuk dagje waterpret. En in Geldermalsen was iets anders aan de hand.
Overigens weet ik niet of er louter mannen of vrouwen uitgenodigd zijn. Of dat beide groepen welkom waren geweest, maar gescheiden zouden gaan zwemmen. De blootloop-cultuur zoals we die in onze zwembaden kennen, is voor menig migrant schokkend, zo niet acceptabel.
Wat een leuke dag moest worden ging dus niet door. Misschien zijn sommigen van hen toch gegaan. En dan klopt de tekst in het tt bericht wel : ze mochten voor niets naar het zwembad.
Je kent het verschil toch tussen gratis en voor niets? Als ik een zwemcursus volg is ie gratis, als een baksteen hem volgt is ie voor niets.... De Nederlandse taal is en blijft een lastige.
Een ander iets is het aanbod voor moslim mannen en vrouwen om apart te komen zwemmen. Ook gratis. Kijk, dat gaat mij te ver. Als christen wil ik dan ook gratis zwemmen. Samen met mijn partner. Anders vind ik het discriminatie.