maandag 28 december 2015

Trotseer de angst

zei de koning in zijn Kersttoespraakje.  Goed bedoeld, maar in mijn ogen weer zo'n flut opmerking om vooral aan symptoombestrijding te gaan doen. Het zou beter zijn om angst te voorkomen. Zaken bij de bron aanpakken. Angst ontstond toen de regering besloot veel te veel 'vluchtelingen' op te vangen. Ondanks hard werken van de betrokken gemeentes, is een groot deel van de migranten nog steeds op tijdelijke locaties ondergebracht. Dat krijg je ervan als je niet vooraf weet hoeveel mensen er opgevangen kunnen worden. Die informatie zou een organisatie als het COA zo uit de mouw moeten kunnen schudden. Als ze tenminste hun huiswerk doen. Maar dat is dus niet het geval.
Daar komt bij dat van veel migranten niet bekend is wie ze zijn en waar ze vandaan komen. Velen zijn weliswaar op zoek naar veiligheid, maar willen zich niet aan onze normen en waarden conformeren. Ook niet iets om me niets van aan te trekken. Immers, velen verdwijnen in de criminaliteit of erger. De overheid doet daar weinig tot niets tegen. Ook dat roept bij velen angst op. De onzorgvuldige werkwijze van de nationale veiligheidsdiensten geven ook niet bepaald een veilig gevoel.
En dan zijn er andere maatschappelijk problemen, die angst genereren. Zoals het feit dat liegen de nieuwe waarheid schijnt te zijn. Dat verdienen graaien is geworden. Dat liefde een eenzaam woord aan het worden is, bedriegen een levensstijl en geluk een sprookje is. Het maatschappelijk moreelkompas is op hol geslagen. In plaats van daaraan iets te doen, moet ik mijn angst voor mogelijke gevolgen trotseren.