maandag 21 december 2015

Overkapping renoveren

de beschadigde plaat verwijderen
Een buurtbewoner is bezig geweest met het vervangen van de oude golfplaten op zijn overkapping. Helaas sneuvelde daarbij een plaat. Die plaat was de tweede van de vijf en bevond zich ook nog eens aan een lastige kant : bij de muur van de aangrenzende eengezinswoning.
Al eerder bood ik hem aan de laatste plaat aan de andere kant te monteren. Maar toen Sonja en ik hoorden van de gesneuvelde plaat, besloten we die plaat te verwijderen, de resterende goede een plaat op te schuiven en de kapotte als laatste in te zetten. Bij een vervanging van die kapotte plaat in de nabije toekomst, zou dat klusje aanzienlijk gemakkelijker zijn.
Het was weliswaar droog, maar er stond een flinke bries met af en toe windstoten. Dat maakte de uitdaging alleen maar nog groter en spannender. De transparante golfplaten waren van het formaat 110 x 250 cm. Dus dan begrijp je wel wat er kan gebeuren als de wind daar vat op zou krijgen.
Bij een andere buurtbewoonster leende ik zo'n handige ladder, die je in allerlei standen kunt vouwen en gebruiken. Samen met mijn trouwe workmate Sonja, toog ik aan den arbeid. Een voor een verwijderden we de golfplaten, tot en met de beschadigde. Dat klinkt simpel, maar zo was het niet. Ik moest ver over de platen heen reiken om bij de schroeven te kunnen komen. Gelukkig had ik al wat ervaring opgedaan met onze eigen overkapping. Die methode (dwarsbalkjes in de golven plaatsen voor extra steun) werkte uitstekend. Hij vergde van deze aow'er wel het nodige aan rek- en strekoefeningen en deed een beroep op zowel zijn rechts- als linkshandigheid. Ook de evenwichtsorganen moesten flink aan de bak. Maar het lukte ons de platen zonder vallen en/of beschadigingen te verwijderen.
de laatste (beschadigde) plaat
Daarna moesten eerst de goede platen weer gemonteerd worden. Sonja schoof ze omhoog, waar ik, staande op de multifunctionele ladder, ze aanpakte. Eenmaal keurig op de plaats gemanoeuvreerd schroefden wij ze vast. De benodigde gaten boorden wij voor, zodat de platen niet zouden barsten. Het begon al wat te miezeren, maar op dat moment waren we aan opruimen toe. Er waren inmiddels drie uren en een theepauze verstreken. De klus is geklaard. We hebben een buurtbewoner en onszelf weer blij gemaakt.