dinsdag 15 december 2015

Snoepjes tellen

Ingezonden n.a.v. Rond mijn verjaardag.

Citaat Willem 11 dec. j.l.: ,,Wie jarig was kwam met een trommeltje met snoepjes naar school’’.
Inderdaad, zo ging dat toen en ook ik kan mij dat nog heel goed herinneren. Ik mocht dan van mijn moeder zelf snoepjes gaan kopen bij de kruidenier in ons dorp, maar het kiezen vond ik altijd ontzettend moeilijk. Ze keken mij vanuit die grote, vierkante glazen stopflessen allemaal even verleidelijk aan; de toffees, tum-tum's, dropjes, hartjes met opschrift, enz., en ze riepen allemaal even hard; ,,kies mij!, kies mij!’’. Ulevellen, van dat bekende liedje, hoe lekker ook, zouden het zeker niet worden want die waren veel te zwaar. Ik mocht n.l. maar twee ons lekkers kopen en was altijd bang dat ik niet genoeg snoepjes zou hebben voor alle kinderen in de klas. Nood breekt wet dus ik koos meestal voor de schuimpjes want die waren het lichtst van allemaal. Toch was ik er nog niet helemaal gerust op dat het er genoeg waren en vroeg de vriendelijke winkelbediende de snoepjes te willen tellen. Tijdens dat tellen door hem telde ik in mijn hoofd nog stiekem even de kinderen in de kas en toen de grote wijzer van de weegschaal op 200 gram stond wisten wij het allebei; het kwam helemaal goed met de traktatie op school. Achter mijn rug hoorde ik nog het schelle deurbelletje rinkelen toen ik opgelucht en blij naar huis rende.
Bij ons mocht je als jarige, vóór de klas, op een stoel gaan staan, zodat iedereen je goed kon zien, en dan werd je toegezongen maar ik hield niet zo van die belangstelling.

Maar, ,,back to the point’’: onlangs stond iemand anders heel duidelijk in de belangstelling. Sorry Willem!, voor deze véél te late felicitatie. Ik had het van de daken willen schreeuwen, ondanks mijn hoogtevrees, maar heb dat na een paar pogingen daartoe helaas toch moeten opgeven. Vandaag echter liet ik er geen gras over groeien, heb het wereld-wei-d rondgebazuind, en in koeienletters opgeschreven:  ,,…WIMMIE JONGEN; HARTELIJK GEFELICITEERD MET JE VERJAARDAG…!!!".