dinsdag 8 december 2015

Recht door de bocht

Op de Benelli in 1970
Ik heb het zelf een keer op de motorfiets ondervonden. Met mijn jongere broer achterop reed ik 'tamelijk sportief' over de Zijlsingel in Leiden, vanaf de Lage Rijndijk richting de Hoge Rijndijk. In een mooie bocht naar rechts, ergens in de buurt van het voormalige LOI kantoor, reed ik onverwacht rechtdoor! Ik hing keurig naar rechts, maar mijn Benelli stuurde rechtdoor! Mijn broer gaf later toe, dat hij uit angst naar links was gaan hangen. Het liep gelukkig goed af, want we reden net niet de stoep op richting de gevel van een woning. Mijn broer heeft sindsdien niet meer meegereden.
Tijdens mijn werkzaamheden moest ik geregeld veranderingen in organisaties doorvoeren en dus van koers veranderen; bochten nemen. Gedurende mijn managementopleidingen leerde ik dat ik als leider van die veranderingen als een chauffeur was in een bus. Een bus, waarin elke zitplaats ook van een stuur voorzien was. Als ik van koers wilde veranderen, moest ik eerst alle passagiers daarvan zien te overtuigen. Anders zou het niets worden : ik naar links en mijn passagiers naar rechts of rechtuit sturen.
Als ik het nieuws lees, denk ik soms aan dat voorval op de Benelli motor terug. Afgelopen jaren lijkt het alsof de overheid linksaf gaat, terwijl de bevolking rechtsaf wil. Als ik net zo eigenwijs geweest zou zijn als de overheid, dan waren mijn broer en ik tegen de gevel van dat woonhuis geknald. Ook mijn projecten zouden dan weinig succesvol geweest zijn. Maar de overheid daarentegen houdt stug vol. Met als gevolg steeds meer verzet en vooral agressief verzet. En toch kijkt de overheid wel vreemd op van de gevolgen van nota bene haar eigen politiek. Gevolgen zoals groeiende vreemdelingenhaat, racisme en antisemitisme.