donderdag 31 december 2015

Ook jong geweest?

Soms kunnen mensen wat kortzichtig reageren op berichten. Zo las ik o.a. over vernielingen, brandstichting en diefstal in een bepaalde buurt. Iemand had zelfs zoutzuur over geparkeerde auto's gegooid!
Wat ik dan zo jammer vind, is dat er telkens weer mensen zijn die op dergelijke berichten reageren met : "Je bent toch zeker ook jong geweest?" Volgens mij zijn het de ouders van de daders die zo reageren of de daders zelf. Want onder de daders bevinden zich helaas soms ook 'volwassenen'.
Kattenkwaad?
Ik bedoel, natuurlijk ben ik ook jong geweest. En natuurlijk heb ik in mijn geboortedorp ook kattenkwaad uitgehaald. En natuurlijk heb ik daar voor op mijn donder(tje) gekregen. Maar dat betrof niet het vernielen, stelen en/of in brand steken van andermans eigendommen. Dat bleef beperkt tot belletje trekken, ruiten tikken (met veiligheidsspelden van mamma), deurknoppen aan elkaar vastbinden (Van Leeuwenpark), appeltjes jatten, op daken van schuurtjes en een dakkapelletje klimmen en o ja, een keer een (eigen) krant (met hondendrollen erin) voor iemands deur (matje keurig weggehaald en op veilige afstand) in brand gestoken. Vooral dat laatste vond ik toen al bijna misdadig. Dat betrof allemaal zaken, die ik gedurende mijn leventje onder de 12 jaar uitgevreten heb. Nu ik dit zo opsom en teruglees, toch wel veel...
De eerder genoemde criminele zaken (iets heel anders dan kattenkwaad) worden tegenwoordig door tieners en ouder (onder hen zelfs 'volwassenen') gepleegd. Wie dan reageert met "Je bent toch ook jong geweest" moet toch even zijn/haar moreel kompas laten repareren of bijstellen, zodat de naald ook op Respect en Fatsoen terecht kan komen. Maar wellicht zijn hun ouders tijdens de opvoeding die punten op het kompas helemaal vergeten.