maandag 28 december 2015

Tieren en razen

Het is tegenwoordig heel erg moeilijk een gewone reactie te krijgen op een doodeenvoudige, beleefd gestelde vraag of opmerking.
Een voorbeeld. Iemand schrijft op een forum het volgende :

 "Ik heb niets tegen honden maar wil ff kwijt, dat ik vind dat mensen hun keffende / blaffende hond moeten aanpakken. Zeker in de vroege ochtend als mensen nog slapen.'t Is echt irritant als er om half vijf 's morgens  blaffende honden onder mijn balkon staan. En dan ook nog de baasjes die luidruchtig vrolijk met elkaar praten of hard naar hun hond schreeuwen omdat die moet komen."

Het is voor bepaalde mensen heel gewoon om op zo'n oproepje te reageren met ordinaire scheldpartijen. Het valt mij op dat mensen die zo reageren, in woord en geschrift nauwelijks onze taal beheersen. Ik kwalificeer ze gemakshalve als Tokkie reacties. Ze draaien de boel graag om (ik kopieer) : "ROT OP MET JE GESIJK GAAT OP DE HIJ WONU! "
Vaak typen ze met hoofdletters om de patserige, schreeuwerige toon, waarop ze gewend zijn te communiceren te laten blijken. Ze generaliseren graag, want heel Nederland zeurt tegen hen (waar zou dat aan liggen?).
Er zijn ook reacties die alle hondeneigenaren over één kam scheren en ze betitelen als asociale mensen of zelfs als dierenbeulen(?). Compleet met scheldwoorden. En dat allemaal tijdens de Kerstdagen.