donderdag 31 december 2015

Coördina -tie en -ten

Ingezonden n.a.v. Home alone. 

Wat dat ziek zijn betreft kunnen we elkaar een hand geven Willem, toch doe ik dat liever niet. Maar, begrijp me niet verkeerd. Als we dat n.l. wél zouden doen dan gaan we waarschijnlijk 'samen door de grond' zogezegd, want mijn rechterarm is lang niet oké, zomaar opeens!? Iedereen die nu aan mijn arm komt vermoord ik bij wijze van spreken. Mijn huisarts gaf mij vlak voor Kerst daarom maar een linkerhand en schreef mij vijf minuten later een kuur met een flinke hoeveelheid pillen voor: paracetamol en morfine. Dat was alleen maar tegen de pijn, want zijn diagnose was of?, of? Alleen al het uitspreken van het woord morfine maakte dat ik mij een beetje mij klein een beetje beter ging voelen en een van de kleinkinderen maakte indruk bij zijn vriendjes met: ,,Mijn opa is aan de drugs!!!". ,,Wat!!!, ..... jouw opa is aan de drugs, echt waar?!".

ook als medicijn
Nu ik alles met mijn linkerhand moet doen, besef ik pas echt goed hoe erg het moet zijn voor iemand die twéé linkerhanden heeft. Met een minimale beweging van mijn rechterhand lukt het mij dit stukje te schrijven, maar vanavond helpen met vuurwerk afsteken lijkt mij geen goed plan want de coördinatie van mijn rechterhand- en armbewegingen is lang niet wat het wezen moet.
Tot slot nog een vraag, die een kleinzoon van gisteren aan mij stelde: ,,Opa, weet jij de coördinaten voor het vuurwerk afsteken?". Ik schoot in de lach en zei; wat krijgen we nou man, wat zijn dat nou weer voor dingen, en heb je die daarbij echt nodig?". Ik deed quasi-dom maar hij pakte de plattegrond van het park, waar we hier zijn, en wees op de vuurpijlen die daarop ingetekend zijn. Alleen op die aangegeven plaatsen, veelal speelweiden, mag vuurwerk worden afgestoken. Maar blijkbaar weten heel veel andere mensen evenmin wat "vuurwerk-coördinaten" zijn want al vanaf gisteren wordt er rondom ons met van alles en nog wat vrolijk op los geknald. Nou ja, vrolijk?! Met die aangewezen afsteekplekken ben ik trouwens persoonlijk niet zo blij want vanavond komen ook de echte vuurwerk-malloten vlak naast je staan en moet je driedubbel opletten. Ik houd mijn hart vast, en mijn rechterarm uiteraard, en deel vuurwerkbrillen uit! Vanochtend maakte ik met onze dochter nog even een mooie wandeling, voor een frisse neus, en een bezoekje aan het dichtbij gelegen tuincentrum waar we nog een paar kleine, leuke Kerst-hebbedingetjes (-25%) kochten; o.a. een zakje kunstsneeuw en een mooi, pluche sneeuwuiltje. Is het toch nog een beetje winter! Een mooie spreuk op een kunstzinnig, houten bord heb ik in mijn hoofd meegenomen want die past mooi bij de laatste dag van dit jaar: (uit het Engels vertaald) ,,Veel mensen wandelen je leven in en uit, maar alleen échte vrienden laten een voetafdruk achter in jouw hart". 
Een fijne jaarwisseling toegewenst, en alvast een gezond en Gelukkig Nieuwjaar 2016!

Fan-tilator

P.S.: én beterschap Willem !!!