woensdag 16 december 2015

Geen blauwe envelop meer

Ze zijn niet blij met de reclamespot van de Belastingdienst. Logisch, want de senioren hier hebben geen computer. En de smartphone is voor hen gewoon een telefoon.
Sorry, ik dacht dat het scrabble was......
Op de website van de nationale zakkenvuller staan wat tips hoe mensen zonder computer en/of met zeer weinig computerervaring de nieuwe situatie van de enveloploze aangifte zouden kunnen aangaan. Dat lijkt klantgericht, maar dat is het allesbehalve. Het is algemeen bekend dat ambtenaren enigszins gehandicapt zijn. Ze beschikken bijvoorbeeld nauwelijks over enig empathisch vermogen. Het luister- en (out of the box) denkvermogen vallen mij ook vaak erg tegen. Dus kan men zich niet inleven in de situatie en de denk- en handelwijze van in dit geval ouderen. Laat staan het bedenken van een adequate, klantvriendelijke oplossing. Dat geeft de dienst ook grif toe : leuker kunnen we het niet maken. Maar ook niet gemakkelijker, al vindt het zelf van wel.
Ouderen zien het niet zitten om vreemden van bepaalde ondersteunende organisaties inzage te geven in hun financiën. Er zijn veel ouderen die dat liever ook niet aan familieleden en/of kennissen overlaten. Er zijn veel situaties waarin kinderen op jacht zijn naar het geld van hun bejaarde ouder(s).
Ik vraag me af in hoeverre de Belastingdienst in dit geval een poot heeft om op te staan. Men kan iemand dan weliswaar post sturen via z'n DigId, maar wie betaalt de aanschaf van een computer of iets dergelijks? Wie verzorgt en betaalt de opleidingen? En kan een ouder iemand nog dat soort kennis opslurpen?
En wat gebeurt er wanneer een senior die berichten nooit te zien zal krijgen? Krijgt ie dan automatisch boetes opgelegd? Wordt ie uiteindelijk veroordeeld en veranderen de geraniums dan in tralies? Ik verwacht niet dat een rechter zover zal gaan. Daarvoor zit er te veel onbillijkheid in.
Voor elk geautomatiseerd systeem is een back-up systeem nodig. In dit geval zou voor de ouderen dat back-up systeem, het huidige 'envelopsysteem', gewoon gehandhaafd kunnen blijven. Voor de ouderen. Gewoon even op basis van geboortedatum een envelop sturen. En voor het geval dat het internet helemaal plat gaat hebben we die papieren back-up procedure ook nodig. Of heeft de Belastingdienst daar niet in voorzien?