dinsdag 8 december 2015

Schilderijendiefstal Oekraïne

Het land zit al op de wip voor wat betreft een eventuele samenwerking met de EU en daar komt de diefstal van een aantal schilderijen ook nog bij. Oekraïne maakt zich zorgen over het komend referendum, dat moet uitwijzen of ons land zijn goedkeuring zal geven aan het proces voor politieke en economische samenwerking (associatieverdrag).
Oekraïne kende ooit een pro-Russische regering. Maar die werd met steun van de EU en Amerika weggejaagd, om plaats te maken voor een democratie. Een nogal ondemocratische ingreep, waar met name de pro-Rusland inwoners veel moeite mee hebben. En net als in andere landen, waar deze westerse ingreep is gepleegd, brak ook in Oekraïne vervolgens een burgeroorlog uit. Die oorlog heeft al veel slachtoffers (waaronder die van vlucht MH17) gemaakt. Leve de democratie!
Oekraïne is een corrupt en politiek en economisch onbetrouwbaar land, dat nog bol staat van ultrarechtse gevoelens (Neo-nazi's) en niets heeft met mensenrechten. Het land steunt ook openlijk de IS terreur door het leveren van wapens en brandstof en heeft zelfs een burgervliegtuigen neergehaald. Al wordt dat laatste liever verzwegen. Het is wat dat betreft vergelijkbaar met Turkije. Beide landen horen naar mijn idee niet thuis in een westerse, democratische cultuur.
Eerlijk gezegd heb ik een tweeslachtig gevoel voor wat betreft de diefstal van de schilderijen. Enerzijds vind ik dat stelen ongehoord is, anderzijds ben ik blij dat die doeken uit de reguliere markt zijn gehaald. Ze kunnen nu niet meer voor idioot hoge prijzen aangekocht worden. Zonde van al dat geld, dat men beter aan goede doelen zou kunnen besteden. Van dat soort kunst moet men een mooie foto maken en die aan het publiek tonen. Het origineel moet achter slot en grendel en is niet te koop. Doe dan wel iets meer op het gebied van beveiliging. Oost Europeanen zijn slimmer / sluwer dan menigeen denkt.