dinsdag 29 december 2015

Hond en vuurwerk

Fenna gat een lastige periode tegemoet. Aks pup is ze een keer erg geschrokken van een vuurwerkbom die ontplofte. Dat gebeurde op vrij korte afstand. Sindsdien is ze bang voor knallende geluiden. Niet alleen van vuurwerk, ook van een aanhangwagen die klappert, van de kanonnen die men hier in boomgaarden gebruikt, zelfs het geluid van een ligfiets met ombouw schrikt ze zich een hoedje. De resonantie van de ombouw brengt een laag bonkend geluid voort.
Toen ik vanmiddag Fenna uitliet, bracht een drietal jongens in het bos vuurwerk tot ontploffing. Het was een enorme knal. Fenna ging plat op de grond liggen en wilde daarna alleen nog maar richting huis. Ik heb rustig aan gedaan en ben uiteindelijk met haar naar huis gelopen. Onderweg klonk meer vuurwerk, dus in haar gedrag kwam geen enkele verbetering. Weer thuis bleef ze erg onrustig. Ik besloot haar maar op een later, hopelijk rustiger, tijdstip uit te laten. Maar dat zal dan misschien rond een uur of twee 's nachts worden.
Erg jammer dat er nu al zoveel vuurwerk wordt afgestoken en dat ik nergens iemand van handhaving zie. Laatst hoorde ik op een lokale zender een politieman zeggen : "Dat illegale vuurwerk is gemakkelijk te kopen via Marktplaats." Dacht ik op mijn beurt : "Waarom pak je die verkopers dan niet op, meneer Pannenkoek?" Sorry hoor, maar dat vond ik nogal dom klinken.